CompareComparing...

Tesoro Excalibur RGB G7NFL

Now Reading
Tesoro Excalibur RGB G7NFL

Overview
Manufacturer

Tesoro

MSRP

€95

Dimensions

48 x 17x 5

Weight

1.6 Kg

Keycaps

ABS

Switches

Kaihl

Positives

Τιμή
RGB
Macro
Clean design

Negatives

Μη αφαιρούμενο καλώδιο
Λογισμικό
kaihl διακόπτες

Our Rating
Build Quality
7.0
Design
9.0
Durability
6.5
Features
5.5
Bottom Line

Υπάρχουν καλύτερες και φτηνότερες λύσεις. Αν το αγνοήσετε δεν θα χάσετε τίποτα.

6.3
Our Rating
You have rated this

Η Tesoro δεν είναι ευρέως διαδεδομένη εταιρεία όσο ανταγωνιστές της, κι αυτό οφείλεται στο ότι έχει δημιουργηθεί πρόσφατα. Συγκεκριμένα, έχει ιδρυθεί το 2011 κι από τότε κατάφερε και έφτιαξε ένα αναγνωρισμένο όνομα στον χώρο, κατασκευάζοντας, εκτός από πληκτρολόγια και ποντίκια, ακουστικά καθώς επίσης και ειδικές καρέκλες για την gaming και esport αγορά. To σλόγκαν που τους αντιπροσωπεύει είναι το Break the Rules.

Συσκευασία

Η συσκευασία περιλαμβάνει δύο φυλλάδια. Ένα διαφημιστικό για τα υπόλοιπα τους προϊόντα και ένα εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης.

Tesoro excalibur

Σχεδιασμός

Όπως βλέπετε, πρόκειται για ένα απλό full-size πληκτρολόγιο. Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές λεπτομέρειες που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα, είναι το παράξενο και ασυνήθιστο, εμπνευσμένο όπως φαίνεται φόντο, που χρησιμοποίησαν στα Keycaps. Πρόκειται για ένα τετραγωνισμένο και εντονότερο φόντο. Το αρνητικό με αυτό είναι πως, αν δεν ξέρετε να γράφετε με τυφλό σύστημα και πρέπει να κοιτάζετε το πληκτρολόγιο καθώς γράφετε, αυτό ίσως να αποτελεί πρόβλημα για σας αν είναι ενεργό το backlight, αφού τα γράμματα δεν διακρίνονται σχετικά εύκολα.

Tesoro keycaps font

 

Άλλα μικρά χαρακτηριστικά του, είναι η τοποθέτηση του σλόγκαν πάνω από τα πλήκτρα κατεύθυνσης,

 

η εμφάνιση του ονόματος της εταιρείας στο spacebar,

η αντικατάσταση του Esc πλήκτρου με το logo της Tesoro,

και τέλος όπως συνηθίζετε, το όνομα της εταιρείας πάνω από το numpad.

 

Όλες αυτές οι αλλαγές, συμβάλλουν στο να ξεχωρίζει από τα άλλα πληκτρολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τον ίδιο και απλό σχεδιασμό.

Ένα μειονέκτημα του είναι το μη αφαιρούμενο καλώδιο, όπως σχολιάσαμε και με το RealForce. Η διαφορά εδώ είναι, πως το καλώδιο βρίσκεται στην πίσω μεριά του πληκτρολογίου αντί από κάτω, δηλαδή το καλώδιο δεν κατευθύνετε εύκολα προς όλες τις κατευθύνσεις, κι αυτό δεν είναι ιδανικό για άτομα που θέλουν μία καλή διαχείριση των καλωδίων τους.

 

Ποιότητα κατασκευής

Εξωτερικά η κατασκευή του πληκτρολογίου είναι καλή κι εξάλλου δεν περίμενα τίποτα περισσότερο σε αυτή τη τιμή. Εσωτερικά όμως, δεν ισχύει το ίδιο, αφού για να μειώσουν τα κόστη χρησιμοποίησαν υλικά κατώτερης ποιότητας.

Τα keycaps δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και θα τα χαρακτήριζα μέτριας ποιότητας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, αφού αν το δούμε από οικονομικής απόψεως η τελική τιμή διατηρείται χαμηλή. Ούτως ή άλλως όμως, έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τα keycaps σε αυτά της αρεσκείας σας, αφού οι διακόπτες που διαθέτει είναι της εταιρείας Kaihua οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να τα αντικαταστήσετε, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τους Κινέζικους κλώνους των MX Cherry.

 

kaihl

Το μειονέκτημα αυτού είναι πως οι kaihl διακόπτες δεν είναι ανθεκτικοί όσο οι MX Cherry. Τους χρησιμοποιούσε και η Razer για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αναγκάστηκε να τους εγκαταλείψει εξαιτίας των πολλών παραπόνων. Το μεγαλύτερο παράπονο που υπάρχει, χωρίς όμως να είναι και το μοναδικό, είναι η ασυνέπεια μεταξύ των διακοπτών, μεταξύ των 10g-20g, έχοντας έτσι σαν αποτέλεσμα να δίνουν στο κάθε πλήκτρο μία διαφορετική αίσθηση.

Έχουμε 3 επιλογές από τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε, τους κόκκινους, καφέ και μαύρους. Τουλάχιστον σε θέμα αίσθησης, όσον αφορά τη δακτυλογράφηση, φαίνεται να είναι εντελώς ίδιοι με τους αντίστοιχους της Cherry.

Επίσης, αν και υπάρχει πλακέτα ανάμεσα της PCB και των διακοπτών, δεν έχει την ανθεκτικότητα του Razer blackwidow, μα ούτε και οποιουδήποτε άλλου Plate-Mounted πληκτρολογίου. Αυτό οφείλετε στο ότι η πλακέτα, αν δεν κάνω λάθος, είναι πλαστική αντί μεταλλική κι αυτό έχει ως συνέπεια να λυγίζει σχετικά εύκολα, εφαρμόζοντας ελάχιστη πίεση. Οπότε, χάνει ένα από τα θετικά που προσφέρει η μεταλλική πλακέτα.

 

Features

Ο RGB φωτισμός είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα, αφού υπάρχουν ελάχιστα οικονομικά μηχανικά πληκτρολόγια με RGB φωτισμό. Σκοπός του είναι να συμπληρώσει αυτό το κενό.

Σε αυτόν τον τομέα, θεωρώ πως τα κατάφερε με αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, αφού δεν έχει να ζηλέψει πολλά από ακριβότερα πληκτρολόγια.

Σύγκριση με το Realforce RGB

Μπορείτε να αλλάξετε το φωτισμό σε κάποια από τα προεπιλεγμένα χρώματα, χρησιμοποιώντας ένα από τα 5 ήδη υπάρχων profile. Η αλλαγή των profile γίνεται με το FN + F8 – F12.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές σας με το λογισμικό της Tesoro. Δυστυχώς, είναι το πιο άχαρο και δύσχρηστο πρόγραμμα, που έχω δει τα τελευταία χρόνια.

Το λογισμικό θυμίζει λες και βρισκόμαστε στο 1990. Επίσης, πολλές από τις λειτουργίες του δεν είναι κατανοητές για μένα, ίσως λόγο του ιδιόρρυθμου σχεδιασμού.

Το πρόγραμμα προσφέρει τις παρακάτω βασικές ιδιότητες, όπως:

  • Αλλαγή χρωμάτων και εφέ φωτισμού
  • Καταγραφή Macro σε οποιοδήποτε πλήκτρο
  • Αναθέτηση λειτουργίας ή προγράμματος σε οποιοδήποτε πλήκτρο και
  • Αναβάθμιση Firmware

Όλες αυτές οι αλλαγές, αποθηκεύονται στη μνήμη του πληκτρολογίου (έχει 512kb) σε ένα από τα 5 profiles, αντί στο λογισμικό κι έτσι δεν σας υποχρεώνει να το έχετε ανοιχτό ή και εγκατεστημένο μετά τις αλλαγές.

Το πληκτρολόγιο περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία 6KRO, όπου μπορείτε να πατάτε έως και 6 πλήκτρα ταυτόχρονα. Η λειτουργία αυτή ενεργοποιείτε μόνο όταν το Gaming mode είναι ενεργό. Κάτι σχετικά ασυνήθιστο, μετά από προσωπική έρευνα κατέληξα πως ο λόγος είναι, όταν χρειάζεστε να μπείτε στο Boot menu της μητρικής σας, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την καταχώρηση των πλήκτρων, αν αυτή η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη.

 

Συμπέρασμα

Το Tesoro Excalibur RGB Edition, πρόκειται για ένα mechanical keyboard entry-level κατηγορίας, για κάποιον που θέλει χαμηλή τιμή χωρίς να στερείτε τον RGB φωτισμό.

Το μοναδικό πράγμα που με ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό, είναι οι διακόπτες kaihl, που με αποτρέπουν να σας το προτείνω, γνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν.

Κατά τα άλλα, σε γενικές γραμμές το πληκτρολόγιο είναι απλά καλό τη δουλεία του την κάνει. Μ’αρέσει γενικά αυτός ο απλός σχεδιασμός, κάτι που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έκαναν το ίδιο και στο λογισμικό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να με επηρεάσει αρνητικά, αφού ευτυχώς είναι κάτι το προαιρετικό.

Αν δεν σας ενοχλούν οι διακόπτες Kaihl, τότε ίσως να είναι μία καλή επιλογή για εσάς, αλλά πιστεύω μπορείτε σε αυτά τα λεφτά να βρείτε κάτι καλύτερο.

1 Comments
Leave a response