CompareComparing...

Razer Ornata

Now Reading
Razer Ornata

Overview
Manufacturer

Razer

MSRP

£76

Dimensions

3.4 x 3.4 x 3.4 cm

Weight

1.8 Kg

Keycaps

ABS

Backlight

Yes

Switches

mech-membrane

Positives

Φωτισμός
Αφαιρούμενο καλώδιο

Negatives

Ποιότητα κατασκευής
Μη μηχανικοί διακόπτες
Τιμή

Our Rating
Build Quality
6.0
Design
8.7
Durability
5.0
Features
7.0
Bottom Line

Απογοητεύτηκα με τους νέους διακόπτες.

6.0
Our Rating
You have rated this

Το Razer ornata πρόκειται για το τελευταίο δημιούργημα της Razer με το νέο σημαντικό χαρακτηριστικό, τους νέους Mecha-Membrane διακόπτες της. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στην αγορά.

Συσκευασία

Το πληκτρολόγιο περιέχεται στην κλασική συσκευασία της Razer

Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το μικρό άνοιγμα που σου επιτρέπει να δοκιμάσεις τους διακόπτες.

Σχεδιασμός

Το Razer Ornata είναι ένα full size πληκτρολόγιο, το οποίο εμφανισιακά είναι αρκετά απλό αλλά και ταυτόχρονα κομψό, όπως έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια με τα πληκτρολόγια της Razer.

Αυτό που μου έκανε αμέσως εντύπωση είναι τα mid level keycaps του. Έχουν το μισό μέγεθος από τα συνηθισμένα keycaps και προσδίνουν ένα τελείως διαφορετικό αέρα στο πληκτρολόγιο.

*Η Razer δηλώνει πως χάρη σε αυτό το μέγεθος αυξάνετε ο χρόνος ανταπόκρισης, βελτιώνοντας έτσι την ταχύτητα σας στα παιχνίδια ή/και στο γράψιμο σας.

Φυσικά, εξαιτίας αυτού, η δυνατότητα αλλαγής των keycap είναι αδύνατη.

Το καλώδιο, αν και δεν είναι αφαιρούμενο, είναι braided με αρκετά ικανοποιητικό μέγεθος.

Στην κάτω πλευρά υπάρχουν 2 εισδοχές, μέσω των οποίων μπορείτε να να περάσετε το καλώδιο δεξιά ή αριστερά του Razer Ornata.

Ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι πως το Razer Ornata δεν είναι καθόλου μα καθόλου στιβαρό και γλιστράει με το παραμικρό. Σ’ αυτό συμβάλλει η ύπαρξη τεσσάρων πολύ μικρών σφουγγαριών σε κάθε άκρη του, κι αν επιθυμείτε να κατεβάσετε τις σκάλες, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.

Από τα 4 σφουγγαράκια πάμε στα δύο, αφού όπως μπορείτε να δείτε οι σκάλες του είναι από απλό πλαστικό, χωρίς να διαθέτουν τα δικά τους σφουγγαράκια. Αυτό το θεωρώ πολύ βασικό και αυτονόητο και είναι κάτι που το συναντάμε ακόμη και στα φτηνότερα πληκτρολόγια.

Μαζί με το Razer Ornata συμπεριλαμβάνετε και ένα wrist rest, το οποίο μπορώ να πω με βεβαιότητα πως είναι το καλύτερο που έχω δει ποτέ, να συνοδεύετε μαζί με πληκτρολόγιο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ένα τόσο ποιοτικό στήριγμα καρπών, που δεν είναι ένα απλό κομμάτι άδειου πλαστικού, αλλά η όλη επάνω επιφάνεια του αποτελείται από σφουγγαράκι, κάτι που βοηθά τρομερά στο να μην νιώθετε κόπωση ύστερα από ώρες χρήσης.

Το άλλο θετικό του wrist rest είναι η στιβαρότητα του. Εδώ έχουμε 6 σφουγγαράκια σε μια πολύ μικρή επιφάνεια, που όπως καταλαβαίνετε είναι αρκετά δύσκολο να μετακινηθεί.

Το wrist rest “κολλάει” επάνω στο Ornata μέσω των μαγνητών που διαθέτει και επειδή όλο το βάρος των χεριών πέφτει επάνω του, αντί στο πληκτρολόγιο, εξαλείφει έτσι την μηδαμινή σταθεροτηττα του πληκτρολογίου.

Φυσικά τα αρνητικά σημεία παραμένουν αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.

Ποιότητα κατασκευής

Είμαι αρκετά απογοητευμένος από το Razer Ornata σε αυτόν τον τομέα. Το πρώτο τεστ που κάνω σε όλα τα πληκτρολόγια είναι να τους ασκήσω πίεση για να δω πόσο ανθεκτικά είναι. Συνήθως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, δεν είναι κάτι που με επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό για να έχει αντίκτυπο στην τελική βαθμολογία.

Δυστυχώς εδώ δεν μπορώ να κάνω το ίδιο.. στην προσπάθεια μου να το λυγίσω (σε λογικά πάντα πλαίσια δύναμης) το πληκτρολόγιο κυριολεκτικά στράβωσε και παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση μέχρι να το λυγίσω ξανά πίσω στην αρχική του θέση.

Όσον αφορά το πληκτρολόγιο, είναι όλο φινιρισμένο με matt, όπως και τα keycaps του,

αλλά το μόνο σημείο που εξαιρείται είναι το μικρό κομμάτι πάνω δεξιά με τις φωτεινές ενδείξεις.

Κατά τα άλλα αυτό δεν είναι αρκετό αφού σε γενικές γραμμές το πληκτρολόγιο δεν λέει πολλά, μιας και το πλαστικό με το οποίο είναι φτιαγμένο φαίνεται να είναι πολύ μέτριας ποιότητας σε σχέση με άλλα Razer πληκτρολόγια π.χ. Blackwidow και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να φανεί μέσα από τις φωτογραφίες, αλλά αν το πάρετε στα χέρια σας νομίζω πως θα καταλάβετε τι εννοώ.

Mech-Membrane

Όσον αφορά τους διακόπτες, έχω να πω πως δεν είμαι καθόλου εντυπωσιασμένος.

Πριν επεκταθώ σε αυτό, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν έχουν καμία σχέση με τους Topre, όπου έχω δει να επικρατεί κάποια σύγχυση σε ορισμένους, σχετικά με αυτό το θέμα. Οι Topre χρησιμοποιούν την τεχνολογία capacitive switches, ενώ το Razer Ornata χρησιμοποιεί απλά rubber dome με slider.

Τελικά, πρόκειται για κανονικούς rubber dome διακόπτες, με τη μόνη διαφορά ότι πρόσθεσαν το μηχανικό μέρος όπου κάνει το κλικ.

Οι διακόπτες μεμβράνης, όπως έχουμε αναλύσει παλαιότερα, μπορούν να καταγράψουν το πάτημα του πλήκτρου, μόνο και εαν πατηθεί πλήρως.

Εδώ δεν ισχυεί εντελώς το ίδιο αλλά το αναφέρω όμως γιατί μερικοί το χρησιμοποιούν σαν εναλλάξιμο όρο ότι rubber domes = membrane κάτι που είναι λάθος.

Αν και ονομάζονται mech-membrane δεν λειτουργάνε όπως το παραπάνω παράδειγμα και γι’αυτό θεωρώ το όνομα δεν ήταν το καλύτερο για να τους χαρακτηρίσουν, αν και είναι πολύ πιασάρικο οφείλω να ομολογήσω.

Εδώ ο λόγος και ύπαρξη του κλικ στο Razer ornata εξυπηρετεί άπλα σαν ένας δεύτερος τρόπος ενημέρωσης για το αν πατήσατε εντελώς το πλήκτρο.Το θέμα είναι ότι οι Rubber domes κάνουν register το πλήκτρο στο bottom out, οπότε το κλικ του Ornata δεν έχει την ίδια αξία με το κλικ ενός πραγματικού μηχανικού διακόπτη.

Ο ήχος τους είναι αρκετά δυνατός και κοφτερός, κάτι που μου άρεσε αρχικά, αφού μου έκανε εντύπωση, αλλά όχι τόση ώστε να το προτιμήσω έναντι τους παραδοσιακούς μηχανικούς διακόπτες. Τον ήχο τον βρήκα πολύ κουραστικό μετά από ώρες χρήσης και ακόμη περισσότερο οι γύρω μου. Νομίζω έχει ένα από τα δυνατότερα κλικ που άκουσα από διακόπτες. Το βρίσκω υπερβολικό, αλλά από την άλλη, είναι ό,τι πρέπει για κάποιον που θέλει απλά ένα πληκτρολόγιο που κάνει απλά “κλικ” όταν το πατάς.

Σε παιχνίδια όπως το World of warcraft, στο σπαμμάρισμα των πλήκτρων δεν ένιωσα ποτέ κούραση, κάτι που παθαίνω σχετικά εύκολα με τους άλλους διακόπτες της Razer. Οπότε για συγκεκριμένα παιχνίδια ίσως να είναι μια καλή επιλογή, εξαρτάτε όμως από το τι παίζετε, αφού σε άλλες περιπτώσεις διακόπτες όπως τους Cherry MX Red/Black ίσως να ήταν καλύτερη επιλογή.

Στο γράψιμο, τα πράγματα είναι απογοητευτικά, δηλαδή ναι μεν μπορώ να γράφω αρκετά γρήγορα και ίσως σ’ αυτό να παίζει σημαντικό ρόλο τα mid level keycaps, αλλά έχω βρεθεί να κάνω σημαντικά μεγάλο αριθμό λαθών. Δεν θα το πρότεινα για αυτό τον σκοπό.

Μία μικρή παρατήρηση όσον αφορά την διάρκεια ζωής, αν προσέξετε στη συσκευασία, δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με αυτό. Αυτό είναι λόγο της πολύ μικρότερης ζωής που έχουν τα μη-μηχανικά πληκτρολόγια σε σχέση με τα μηχανικά, αφού συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 5-10 εκατομμύρια keypresses, που αποτελεί αρκετά μεγάλη διαφορά αν υπολογίσουμε πως στα μηχανικά πληκτρολόγια φτάνουν έως και 80 εκατομμύρια keypresses.

Features

Ένα θετικό σημείο για μένα, με αυτό το πληκτρολόγιο είναι πως δεν σε αναγκάζει να χρησιμοποιήσεις το λογισμικό Synapse,  κυρίως όσοι δεν έχετε την RGB έκδοση, αφού αρκετές ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν απευθείας από το Razer Ornata.

Δυστυχώς όμως, αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρος τις δυνατότητες του πληκτρολογίου, θα πρέπει να το εγκαταστήσετε. Για παράδειγμα, στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναφέρετε πως έχει 10-key roll over, αλλά όπως έχω προσέξει αναγνωρίζει μόνο 6 πλήκτρα ταυτόχρονα, χωρίς το λογισμικό.

*Η δοκιμή έγινε από το https://www.microsoft.com/appliedsciences/AntiGhostingExplained.mspx

Το ίδιο ισχύει και για τον φωτισμό του, όπου αν και δεν έχω τη έκδοση Chroma, αξίζει η εγκατάσταση του λογισμικού, αφού υπάρχουν αρκετές διαφορετικές επιλογές για να διαλέξετε.

Φυσικά για τον φωτισμό δεν έχω να πω κάτι. Όλοι γνωρίζουμε πως η Razer δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτό τον τομέα, οπότε εδώ δεν αποτελεί εξαίρεση, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Το πληκτρολόγιο διαθέτει επίσης μια λειτουργία με το όνομα “Gaming mode“, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από την απενεργοποίηση κάποιων πλήκτρων.

Σαν gaming keyboard υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής Macro από το πληκτρολόγιο ή μέσω του synapse, αλλά το αρνητικό για κάποιους είναι πως δεν υπάρχουν dedicated macro keys. Προσωπικά αν και δεν τα χρησιμοποιώ, πιστεύω πως επιλέγοντας κάποιο πλήκτρο που δεν χρησιμοποιείτε ποτέ π.χ. End/home είναι αρκετό για τους περισσότερους.

Τέλος, δεν υπάρχουν dedicated media keys, κι εγώ προσωπικά το προτιμώ έτσι, αλλά βρίσκονται στη σειρά των πλήκτρων F1-F12, μαζί με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που μπορούν να αλλαχτούν από το πληκτρολόγιο.

Συμπέρασμα

Ακόμη δεν κατάλαβα για ποιον προορίζετε το Razer Ornata. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνηθισμένο πληκτρολόγιο με rubber domes που “προσποιείται” το μηχανικό. Το πρόβλημα μου είναι πως έχει και τιμή μηχανικού πληκτρολογίου.

Θεωρώ πως αν δεν υπήρχε το λογότυπο Razer θα περνούσε εντελώς απαρατήρητο από πολλούς, αφού δεν προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο.

Γνώμη μου είναι να το αποφύγετε εντελώς αφού υπάρχουν φτηνότερες μα και καλύτερες επιλογές.

[amazon box=”B01MQK2FSD” template=”horizontal”]

Comments
Leave a response