CompareComparing...

Razer Orbweaver Chroma

Now Reading
Razer Orbweaver Chroma

Overview
Manufacturer

Razer

MSRP

130 euro

Dimensions

55 mm / 2.17 in (Depth) x 154 mm / 6.06 in (Width) x 202 mm / 7.95 in (Height)

Weight

395 g

Keycaps

ABS matte coating

Backlight

YES

Switches

Razer Green and Yellow switches

Positives

Φωτισμός
Μηχανικοί διακόπτες Razer (Green & Yellow)

Negatives

Μέγεθος
Μη αφαιρούμενο καλώδιο
Σχεδιασμός

Our Rating
Build Quality
8.0
Design
3.0
Durability
5.5
Features
7.9
Bottom Line

Δεν κάνει για τους περισσότερους λόγο μεγέθους. Βεβαιωθείτε πριν το αγοράσετε.

6.1
Our Rating
You have rated this

Το razer orbweaver το είχα ανακαλύψει παλαιότερα μέσω ενός βίντεο review του Swifty, όσοι ασχολείστε με το WoW τον γνωρίζετε, αλλά ποτέ δεν μου έκανε μεγάλη εντύπωση ώστε να θέλω να το δοκιμάσω. Λόγω της σελίδας μας, mechanicalkeyboards.gr, αποφάσισα τελικά να δω τι λέει. Υπάρχουν δύο εκδόσεις, της μεμβράνης και φυσικά των μηχανικών διακοπτών. Υπάρχουν 2 παραλλαγές των μηχανικών διακοπτών που μπορείτε να επιλέξετε. Δυστυχώς, το πιο πιθανόν είναι να μπορείτε να βρείτε μόνο τη μία, όπως συνέβει και σε μένα (Green switches) ή μπορείτε να το αγοράσετε απευθείας από την ιστοσελίδα της Razer, όπου δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες /paypal ή κάποιον άλλο συνήθη τρόπο πληρωμής, όπως γίνεται αλλού, αλλά μόνο μέσω κατάθεσης σε τράπεζα.
Γι’αυτό ακριβώς το λόγο, προτίμησα να δοκιμάσω τους κίτρινους διακόπτες της Razer μια άλλη φορά.

Στο Amazon μπορείτε να βρείτε την έκδοση με τους μηχανικούς πράσινους διακόπτες στα +-133 ευρώ και την έκδοση με μεμβράνη στα 90 ευρώ που φυσικά δεν θα πρότεινα.

Βασικά δεν θα συνέστηνα κανένα τους, γιατί τελικά το ένστικτο μου ήταν σωστό. Αντίθετα με τον Swifty εγώ δεν το βρήκα καθόλου πρακτικό ή βολικό και δεν μου άρεσε καθόλου. Ήταν τελικά το δεύτερο πληκτρολόγιο που αναγκάστηκα να επιστρέψω πίσω. (το πρώτο Tesoro)

Unboxing

Η συσκευασία είναι πρακτική με έντονες αντιθέσεις στους χρωματισμούς, ώστε να αναδεικνύουν την δυνατότητα των RGB αφού αποτελούν ένα μεγάλο ατού των Razer.

Μία εμφανής μικρή διαφορά είναι η μη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τους διακόπτες, αφού δεν υπάρχει η συνηθισμένη οπή έτσι ώστε να φαίνονται τα πλήκτρα, για να μπορεί κάποιος να τα τεστάρει. Αλλά το κουτί ανοίγει  ώστε να φανεί όλο το keypad (λεπτομέρειες).

Μαζί περιλαμβάνονται όλα τα βασικά, όπως το φυλλάδιο με οδηγίες και 2 αυτοκόλλητα Razer.

Τα πλήκτρα, όπως μπορείτε να δείτε είναι ortholinear και έναν τέτοιο σχεδιασμό είχαμε δεί στο planck από το massdrop, που μου άφησαν μια σχετικά καλή εντύπωση. Το αν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα στους gamers, αφού γι’ αυτούς προορίζεται το keyapad, θα έλεγα κανένα. Εξαρτάται καθαρά από τις αισθητικές προτιμήσεις του καθενός.

Παρεπιπτώντος, υπάρχει ένα learning curve για όσους δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει ortholinear layout.

Η βάση, όπου ξεκουράζετε η παλάμη, αποτελείται από ένα soft pad κολλημένο με κόλλα, όπου αν το ψάξετε  λίγο θα δείτε πως υπάρχουν πολλά παράπονα σχετικά με αυτό, γιατί συνήθως ξεκολλάει στους 6 μήνες περίπου, με κανονική  χρήση. 

Δεν είναι κάτι που μπορώ να σχολιάσω, λόγο του μικρού χρονικού διαστήματος που είχα το Razer obvweaver, αλλά η εντύπωση που μου έδωσε αυτό το κομμμάτι του ήταν θετική, αφού είναι αρκετό βολικό και άνετο. Το βρίσκω όμως απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε τέτοιας αξίας προϊόν και είναι κάτι που δεν με ξαφνιάζει πλέον. Φυσικά η μικρή εγγύηση χρόνου που δίνει η Razer δεν βοηθάει καθόλου κανένα μας (1 χρόνος πληκτρολόγια + 2 χρόνια μηχανικοί διακόπτες).

razer εγγύηση πληροφορίες.

Το πιο χαμηλό κομμάτι για να ξεκουράζετε ο καρπός, αποτελείται από soft touch πλαστικό και είναι το ίδο βολικό με αυτό της παλάμης αν όχι περισσότερο, και είναι ξεκάθαρο εμφανησιακά, πως αν συγκρίνεις τα δύο κομμάτια λόγο της διαφορετικής κατασκευής τους, αυτό δεν παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα με το παραπάνω.

Στην δεξιά πλευρά έχουμε τρία πλήκτρα. Πιο συγκεκριμένα, δύο πλήκτρα και ένα joystick.

Το joystick είναι 8 κατευθύνσεων κάτι που δεν με βόλεψε. Θα το προτιμούσα ή να είναι αναλογικό ή να είναι 4 κατευθύνσεων.

Η βασική χρήση που του έκανα ήταν για το World of Warcraft και η λογική που θα προτιμούσα να ήταν αναλογικό, είναι για να κινείται ο χαρακτήρας με αυτό, ενώ όλα τα υπόλοιπα πλήκτρα να είναι ελεύθερα για τα abilities. Με 8 κατευθύνσεις είναι εφικτό, αλλά αντίθετα με το τι λένε μερικοί, είναι πάρα πολύ clunky και δεν θα το πρότεινα σε κάποιον που παίζει έστω και ελάχιστα ανταγωνιστικά.

Ο άλλος λόγος, που θα το προτιμούσα με 4 κατευθύνσεις αντί για 8 είναι πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν να είναι κανονικό πλήκτρο. Αν το πιέσεις πάνω είναι π.χ το πλήκτρο Λ, ενώ αν το πιέσεις π.χ κάτω είναι το πλήκτρο Ο. Όταν όμως έχει 8 κατευθύνσεις είναι πολύ δύσκολο να πιέσεις στο ακριβές σημείο που θες, με αποτέλεσμα ή να το πιέζεις λάθος και να μην γίνεται τίποτα, ή να το πιέζεις λάθος και να καταγράφονται λάθος πλήκτρα. Το να το μάθεις και να το κάνεις μηχανικά είναι μια δυνατότητα, αλλά δεν θεωρώ πως αυτή είναι η λύση. Τέλος με το joystick, δεν μου φάνηκε πολύ αξιόπιστο, το νιώθω λες και με αρκετή χρήση θα σπάσει.

*Αν το πάρετε για άλλα παιχνίδια, όπως Counter Strike / League of Legends, η εμπειρία μπορεί να είναι διαφορετική, αφού χρειάζεστε πολύ λιγότερα πλήκτρα.

Το πλήκτρο που βρίσκεται πάνω από το joystick είναι αρχικά προγραμματισμένο σαν το πλήκτρο ALT, όμως μπορείτε να το αλλάξετε όπως εσείς θέλετε, αφού όλα τα πλήκτρα είναι προγραμματιζούμενα. Ο σκοπός που βρίσκεται σε αυτή τη θέση είναι για εύκολο συνδυασμό πλήκτρων. Κάτω από το joystick είναι ένα πετάλι, που πρόκεται για ακόμη ένα πλήκτρο, του οποίοιυ η default λειτουργία του είναι το spacebar.

*Και για το πετάλι ακούγοντε προβλήματα πως χαλάει εύκολα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω.

Δυστυχώς ερχόμαστε στο μεγαλύτερο πρόβλημα του πληκτρολόγιου. Είναι πολύ μεγάλο για τους περισσότερους.

Αν και υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε το μέγεθος του keypad απο τρία διαφορετικά σημεία, η razer φαίνεται να φρόντισε να μεγαλώνει μόνο, αντί και να μικραίνει.

Στο αρχικό του μέγεθος τα δάκτυλά μου δεν μπορούσαν να ακουμπήσουν τα πλήτρα της πρώτης σειράς (01 – 05), χωρίς να πρέπει να τα τεντώσω, αν τα είχα να ξεκουράζονται στα πλήκτρα WASD. Αυτό δεν είναι καθόλου ιδανικό για ένα περιφερειακό για gaming, όπου θα πρέπει να κάνεις αυτή την κίνηση πολλές φορές και συνεχόμενα για αρκετές ώρες.

( WASD πλήκτρα = 08,12,13,14 )

Μέτρησα να δω και τα χέρια μου και το keypad. Το χέρι μου έχει διαστάσεις 18 εκατοστά, ενώ το keypad είναι 19 εκατοστά στο αρχικό μέγεθος και 20.5 εκατοστά επεκτειμένο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η διαφορά δεν φαίνεται μεγάλη αλλά, εκτός από το μάκρος του keypad παίζει ρόλο και το ύψος του. Συγκεκριμένα, το κομμάτι για να ξεκουράζετε η παλάμη παίζει κι αυτό τον ρόλο του, αφού σου σηκώνει το χέρι αρκετά ψηλότερα από τα πλήκτρα, βοηθώντας έτσι στην αύξηση της απόστασης.(μοχλός κάτω από wrist rest ένας από τους 3 τρόπους αλλαγής μεγέθους, το συγκεκριμένο = αύξηση απόστασης wrist rest)

Αν έχετε το ίδιο μέγεθος χεριών με μένα ή μικρότερο, δεν μπορώ να σας το πρότεινω. Θεωρώ πως χρειάζεται κάποιος να έχει 20-21 εκατοστά χεριών, για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει άνετα.

Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που το επέστρεψα πίσω. Προσπάθησα να κατεβάσω τα WASD μια σειρά χαμηλότερα, αλλά το βρήκα ανούσιο να έχω τέτοιους περιορισμούς και μια σειρά εντελώς άχρηστη.

Αν εξαιρέσουμε αυτό το πρόβλημα, βρήκα πολύ εργονομικό τον τρόπο που ξεκουράζετε επάνω το χέρι και ο τρόπος που σε κάνει να πατάς τα πλήκτρα. Οι πράσινοι διακόπτες της Razer δεν μου φάνηκαν καθόλου μα καθόλου κουραστικοί, όπως τους περίμενα. Υπολόγιζα πως αν κρατούσα το πληκτρολόγιο θα τους αλλάζα, αλλά στην τελική μου άλλαξαν γνώμη και αν το κρατούσα δεν θα έκανα καμία αλλαγή επάνω τους.

Τα πλήκτρα δεν είναι τα συνηθισμένα OEM / Cherry profiles που συναντάμε στα περισσότερα πληκτρολόγια, είναι mx συμβατά, αλλά είναι διαμορφωμένα μόνο γι’ αυτό το συγκεκριμένο keypad κάνοντας την αλλαγή τους δύσκολη. Έχουν επίστρωση matte, όπως και όλα τα razer πληκτρολόγια κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να γυαλίζουν και να ξεθωριάζουν με την χρήση.

Δεν θα με πείραζε αν υπήρχε εύκολος τρόπος αντικατάστασης. Με αυτό το τρόπο δυσκολεύεται χωρίς λόγο ο χρήστης στην περίπτωση που σπάσει κάποιο για π.χ. και θα πρέπει να επικοινωνεί με τη Razer για κάτι τόσο απλό, όπως μια αλλαγή keycap.

Όσον αφορά τον φωτισμό και το λογισμικό του δεν θα αναφερθώ καθόλου σε αυτά. Η Razer δίνει τρομερή έμφαση στον τομέα του φωτισμού και το αποτέλεσμα είναι πάντα ικανοποιητικό, όπως ακριβώς θα περίμενε κάποιος με τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Το λογισμικό το ίδιο, δεν το συμπαθώ ούτε και πρόκειται, όπως είχα ξαναναφερθεί παλαιότερα, μπορείτε όμως να κάνετε διάφορες αλλαγές εκεί όσον αφορά τα macro και RGB.

Συμπέρασμα

Όπως είπα και στην αρχή, δεν μου αρέσει και δεν το προτείνω. Έχει μεγάλο learning curve και δεν ξέρω αν αξίζει να ασχοληθεί να το μάθει κάποιος, εκτός κι αν είναι πεπεισμένος πως από δω και πέρα θα χρησιμοποιεί keypads αντί keyboards. Αν όχι, τότε θα είναι απλά ένα ανώφελο skill που έμαθε κάποιος.

Το razer orbweaver έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά. Το σημαντικότερο του πρόβλημα, είναι το μέγεθός του, τα υπόλοιπα θα μπορούσα να τα προσπεράσω, αυτό όμως όχι.

Αν θέλετε να αγοράσετε keypad προτιμήστε κάποιο άλλο ή τουλάχιστον βεβαιωθείτε πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άνετα προτού το αγοράσετε.

[amazon box=”B013UH30VU” template=”horizontal”]

Comments
Leave a response