CompareComparing...

Noppoo Choc Mini 84

Now Reading
Noppoo Choc Mini 84

Overview
Manufacturer

Noppo

MSRP

£84.98

Dimensions

35 x 17.5 x 5.1 cm

Weight

962 g

Keycaps

POM

Switches

Noppo Mechanical Switches

Positives

75%
Full N-Key Rollover
Πολλές επιλογές από διακόπτες

Negatives

Μέτρια ποιότητα κατασκευής

Our Rating
Build Quality
7.0
Design
9.0
Durability
7.0
Features
7.5
Bottom Line

Τέλειο μέγεθος για όλες τις χρήσεις.

7.4
Our Rating
You have rated this
Το Noppoo Choc Mini κατασκευάζεται από την Noppoo. Πρόκειται για μια Κινέζικη εταιρεία, όπου εκτός από πληκτρολόγια κατασκευάζει κι άλλα είδη περιφερειακών υπολογιστών όπως ποντίκια, ακουστικά κοκ. Η ονομασία της από όσο γνωρίζω, δεν προέρχεται από πουθενά, αφού δεν σημαίνει τίποτα στα Κινέζικα. Προσωπικά αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα και σίγουρα δεν σημαίνει αυτό που νομίζετε, μιας και οι Κινέζοι είναι φημισμένοι για τις άκυρες μεταφράσεις τους, ακόμη και στα ίδια τους τα προϊόντα όπως είδαμε οι ίδιοι.

Το πληκτρολόγιο έχει υποστεί πάρα πολλές αλλαγές από τότε που κυκλοφόρησε κι ως εκ τούτου υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στα καταστήματα, που καταντάει δύσκολο να ξέρεις ποιο θα πάρεις, αφού κυκλοφορούν ακόμη αρκετά παλαιότερα μοντέλα. Επίσης, δεν μπορείς εύκολα να καταλάβεις ποιας χρονιάς είναι, αφού δεν υπάρχει καμία πληροφορία επάνω στο πληκτρολόγιο ή στη συσκευασία κι επιπλέον η σελίδα της Noppoo φαίνεται πως δεν υπάρχει πια (thenoppoo.com).

Παραθέτω κάποιες διαφορές των παλαιότερων μοντέλων που βρήκα:

    • Το πρώτο, αρχές του 2011, είχε χοντρότερη θήκη, διαφορετικά μεγέθη των modifier πλήκτρων και διαφορετικό layout.
    • Το 2012 έγινε λεπτότερη η θήκη, το Backlight έγινε προαιρετικά διαθέσιμο και άλλαξαν τα keycaps σε ABS.
    • Το 2013 τα modifier πλήκτρα έχουν πια το καθιερωμένο μέγεθος και πλέον υπάρχει δυνατότητα για αφαιρούμενο καλώδιο.
  • Το 2014 είναι και ασύρματο. Έληξε η συνεργασία με την Cherry και ξεκίνησε καινούρια συνεργασία για διακόπτες από την Gaote.

Δεν μπόρεσα να βρω καμία άλλη πληροφορία για νεότερα μοντέλα και πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχουν.

Το πληκτρολόγιο που έχω και κάνω την κριτική είναι μοντέλο του 2014, όπως μου επιβεβαίωσε και ο πωλητής. Θα επισυνάψω τις άλλες παραλλαγές από το Amazon στο τέλος της σελίδας, ούτως ώστε να καταλήξετε σε ίσως, κάποια, καλύτερη επιλογή για εσάς.

 
Συσκευασία
Το πληκτρολόγιο εμπεριέχεται σε μία αρκετά όμορφη συσκευασία και εξωτερικά έχει κάποιες βασικές πληροφορίες, για κάποια από τα χαρακτηριστικά του, όπως το χρώμα του διακόπτη που διαθέτει,
 
 την εγγύηση, υποψιάζομαι, αφού όλα είναι στα Κινέζικα
και τέλος ένα keycap puller, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πάντα ευχάριστο να συμπεριλαμβάνεται.
 
Σχεδιασμός
Κατατάσσεται στην κατηγορία των 75% πληκτρολογίων, αφού όπως βλέπετε είναι πολύ κοντά στο μέγεθος ενός 60%, με μόνη διαφορά τις δύο επιπλέον σειρές, μία οριζόντια και μία κάθετη.
Έτσι, έχουμε σαν αποτέλεσμα να διατηρούμε σχεδόν το ίδιο μικρό μέγεθος, χωρίς τους περιορισμούς των 60%, αφού έτσι έχουμε πρόσβαση σε περισσότερα, αρκετά σημαντικότερα πλήκτρα, χωρίς την ανάγκη της χρήσης του πλήκτρου FN.
Σύγκριση με Poker 2.
Προσωπικά, προτιμούσα πάντα τα TKL σε σχέση με τα 60%, λόγο του ότι χρησιμοποιώ αρκετά τα πλήκτρα PrtSc, PgUp και PgDn. Μετά από λίγο καιρό όμως, χρησιμοποιώντας το Noppoo πληκτρολόγιο, μπορώ να πω πως πλέον, το μέγεθος αυτό είναι το αγαπημένο μου, αφού το βρίσκω ιδανικό, διότι δεν σου στερεί καθόλου από το χώρο σου όπως συμβαίνει με τα 60%.
Δυστυχώς, η δική μου έκδοση δεν έχει αφαιρούμενο καλώδιο, αλλά μπορείτε να βρείτε το αντίστοιχο με αφαιρούμενο καλώδιο ή και ασύρματο. ( links στο τέλος)
Από την κάτω μεριά είναι αρκετά καθαρό, αφού το μόνο που θα δείτε είναι τα λαστιχάκια, τα οποία μπορώ να πω είναι αρκετά ικανοποιητικού επιπέδου.
 
Επειδή αυτό μου φάνηκε κάπως παράξενο,το ότι δηλαδή δεν υπάρχουν βίδες από κάτω, έχω ανακαλύψει μετά από ψάξιμο, πως, αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να ανοίξετε το πληκτρολόγιο, μπορείτε, χρησιμοποιώντας κάποιο λεπτό εργαλείο, πιέζοντας τα κλίπς που βρίσκονται μπροστά και πίσω. Είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο ακούγετε και σίγουρα είναι γρηγορότερο από το να ξεβιδώνετε βίδες.
 
Ποιότητα κατασκευής
Είναι αρκετά στιβαρό, μιας και δεν λυγίζει σχεδόν καθόλου εφαρμόζοντας αρκετή πίεση. Αυτό φυσικά οφείλετε στο ότι είναι Plate mounted, αφού κατά τα άλλα, το πληκτρολόγιο αποτελείτε εξολοκλήρου από πλαστικό και δίνει την αίσθηση πως είναι φτηνό.
Τα keycaps είναι κατασκευασμένα από πολυοξυμεθυλένιο (Polyoxymethylene) αλλιώς POM. Στην κλίμακα είναι ανάμεσα από τα ABS και τα PBT. Μου αρέσουν, είναι αρκετά ανθεκτικά και λόγο του συγκεκριμένου υλικού που είναι φτιαγμένα, υπάρχει λιγότερη τριβή, κι έτσι τα δάκτυλα σας γλιστράνε επάνω.
Κάτι ασυνήθιστο σχετικά με αυτά, για μένα, όταν έβγαλα ένα από τα πλήκτρα, πρόσεξα ότι έχουν το μισό ύψος από τα κανονικά. (Cherry Profile)
Αριστερά ABS από Poker2, δεξιά το POM.
Δυστυχώς η αλλαγή των keycaps είναι δύσκολη, λόγο του διαφορετικού μεγέθους του spacebar(4,1″) και των διαφορετικών μεγεθών των modifier πλήκτρων (στα παλιότερα μοντέλα). Από το μοντέλο του 2013 και μετά, αυτό έχει αλλάξει, εκτός από το spacebar που παραμένει το ίδιο μέχρι και σήμερα. Στην αγορά κυκλοφορούν ακόμη κάποια από τα παλαιότερα μοντέλα, οπότε αν έχετε τέτοιο σκοπό, δώστε προσοχή σε αυτό. Φυσικά θα μπορούσατε στις υπόλοιπες σειρές να βάλετε ο,τι Keycaps θέλετε, αλλά θα προεξέχουν και δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει καλό αποτέλεσμα.

Αν είναι κάτι που επιθυμείτε πολύ, τότε η λύση που προτείνετε στο διαδίκτυο είναι το 3D printing, όπου υπάρχουν κάποια άτομα που το φτιάχνουν αποκλειστικά γι’ αυτό. Κατά τη γνώμη μου είναι υπερβολή να προβεί κάποιος σε τόση ταλαιπωρία για κάτι τέτοιο, αφού τα keycaps από μόνα τους είναι αρκετά ικανοποιητικά.

Όσον αφορά το θέμα των μηχανικών διακοπτών, είναι από τα λίγα πληκτρολόγια όπου μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από mechanical switches. Το δικό μου χρησιμοποιεί τους Noppoo mechanical switches, που κατασκευάζονται από την Gaote η οποία κατασκευάζει τους Outemu (και τους Matias) που είδαμε και στο Victop.

Μπορείτε να βρείτε παλαιότερα μοντέλα με διακόπτες της Cherry, Kailh ή Gateron.

Προτίμησα τους καφέ διακόπτες της Noppoo γιατί, εκτός του ότι είχα περιέργεια, η διαφορά στην τιμή ήταν αρκετά μεγάλη.

Σε σύγκριση με τους MX Cherry Brown, δεν υπάρχει κάποια αισθητή διαφορά που μπορώ να διακρίνω. Από θέμα ήχου, μπορείτε να τους ακούσετε παρακάτω.

Από θέμα αντοχής στον χρόνο, δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα, αφού χρησιμοποιώ το πληκτρολόγιο σχεδόν ένα μήνα, όπου είναι ελάχιστος χρόνος, αλλά έχοντας εμπιστοσύνη στην Gaote δεν πιστεύω να έχω οποιαδήποτε, μη προβλεπόμενα προβλήματα στο μέλλον.

Features

Το πιο πολυδιαφημιζόμενο feautre του πληκτρολογίου είναι το 1ms response time. Συνήθως, τα περισσότερα πληκτρολόγια έχουν χρόνο ανταπόκρισης της τάξεως των 8ms-20ms.

Για να πετύχουν αυτό το 1ms, χρησιμοποιούν την τεχνολογία Realkey. Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο από τη Cherry, που εξηγεί πολύ απλά το πως λειτουργεί.

Στη θεωρία ακούγετε καταπληκτικό, αλλά στη πράξη δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει, αφού τη διαφορά αυτή της ταχύτητας δεν μπορεί να την αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι. Ίσως οι επαγγελματίες gamers μπορέσουν να το εκτιμήσουν περισσότερο από μένα.

Άλλα Features είναι το backlight και το wireless, κάτι που δεν μπορώ να σχολιάσω μιας και δεν έχω κάποιο από αυτά, αλλά τα αναφέρω σε περίπτωση που σας ενδιαφέρουν.

Κάτι ευχάριστο μα και ασυνήθιστο, που πρόσεξα, είναι η δυνατότητα αντιστροφής των πλήκτρων Ctrl με CapsLock, όπως άλλωστε έχουμε ξαναδεί στο Realforce RGB. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια, δηλαδή πατάμε το πλήκτρο FN με το απαιτούμενο πλήκτρο, F9 στη περίπτωση μας και αυτό ήταν. Τα πλεονεκτήματα για κάτι τέτοιο τα έχω γράψει σε παλαιότερο review, του HHKB pro 2. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να του δώσετε μία ευκαιρία αν έχετε τη δυνατότητα.

Κάτι που με προβλημάτισε είναι η εισαγωγή του numpad στη δεξιά μεριά, μιας και δεν μπορώ να πω ότι βρίσκω το λόγο ύπαρξης του ιδιαίτερα χρήσιμο, αλλά αυτό το κρίνω με τις δικές μου ανάγκες. Βεβαίως, αν κάποιος το χρειάζεται για επαγγελματικούς ή και προσωπικούς λόγους, αυτό ίσως να αποτελεί πλεονέκτημα, αφού δεν γνωρίζω άλλα πληκτρολόγια σε αυτό περίπου το μέγεθος, με τέτοια λειτουργία. Αυτό ίσως να είναι μια καλή λύση για κάποιον που θα ήθελε κάτι μικρότερο από το κλασσικό full size keyboard, αλλά δεν θα ήθελε να αποχωριστεί το numpad.

Για να το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε πατώντας το FN + NumLock, κι έτσι αν θέλετε να γράφετε ταυτόχρονα θα πρέπει να το εναλλάσσετε συνεχώς , οπότε αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Στην αριστερή μεριά, στην περιοχή των WASD, έχει τα κλασσικά Media keys

και πάνω στα πλήκτρα Fx κάποιες άλλες λειτουργίες, όπως sleep mode, email, My computer κτλ, οι οποίες δεν είναι κάτι που χρησιμοποιώ οπότε μου είναι αδιάφορες.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να κλειδώσετε το πλήκτρο των Windows και το θετικό της υπόθεσης, που συνειδητοποίησα σε αυτό το σημείο, είναι πως όλα μπορούν να γίνουν από το πληκτρολόγιο και δεν υπάρχει ανάγκη για κάποιο λογισμικό, κάτι που δεν είναι πάντα ο,τι καλύτερο.

Συμπέρασμα
Κατά την άποψη μου, είναι ένα πολύ όμορφο εμφανισιακά πληκτρολόγιο, το μέγεθος του το βρίσκω ικανοποιητικό για την πλειοψηφία, αφού δεν στερείται απολύτως τίποτα διότι έχει τις δύο επιπλέον σειρές πλήκτρων, μειώνοντας κατά πολύ την ανάγκη για χρήση του πλήκτρου FN.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα φτάνει να γνωρίζετε τις διαφορές που έχουν τα παλαιότερα μοντέλα, ώστε να ξέρετε και τι διακόπτες θα πάρετε.

[amazon box=”B0015RWV3G” template=”horizontal”]

Comments
Leave a response