CompareComparing...
Value for money

Motospeed Inflictor CK104

Now Reading
Motospeed Inflictor CK104

Overview
Manufacturer

Motospeed

MSRP

50euro

Dimensions

437*128*36

Weight

850γ

Keycaps

abs doubleshot

Backlight

Yes

Switches

Outemu

Positives

Αλουμινένια πλακέτα
Φωτισμός
Χαμηλή τιμή
Στιβαρό

Negatives

Φτηνά keycaps
Μη αφαιρούμενο καλώδιο
Λίγες επιλογές διακοπτών (μπλέ + κόκκινοι)

Our Rating
Build Quality
6.5
Design
7.7
Durability
8.6
Features
7.5
Bottom Line

Ένα πραγματικό value for money πληκτρολόγιο ΜΕ φωτισμό.

7.8
Our Rating
You have rated this
Link Gearbest + Κουπόνι έκπτωσης Gearbest GBGR4th09 

Για το συγκεκριμένο review του Motospeed Inflictor CK104 έχουν εποικινωνήσει μαζί μου από το Gearbest, και μου στείλανε δωρεάν το πληκτρολόγιο της επιλογής μου. Να επισημάνω ότι δεν θα επηρεάσει την κριτική μου, αφού από τη μεριά μου δεν διάλεξα το καλύτερο “κατά την άποψή μου” πληκτρολόγιο από εκεί για να το επαινέσω, αλλά κάποιο που έχω προσέξει πως είναι αρκετά δημοφιλές σε κάποια Ελληνικά τεχνολογικά φόρουμς.

Όσο για το Gearbest, ήταν η πρώτη φορά που παρέλαβα κάτι από εκεί κι οφείλω να ομολογήσω ότι έφτασε αρκετά γρήγορα, χωρίς να πληρώσω ούτε τελωνείο ούτε τίποτα άλλο επιπλέον. Οι πρώτες εντυπώσεις μου ήταν καλές και σίγουρα θα κάνω κάποιες αγορές, μελλοντικά, για πληκτρολόγια που δεν βρίσκω στο άμαζον.

Σχετικά με την εταιρεία Motospeed για να είμαι ειλικρινής, την είχα μόνο ακουστά και ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα να το ψάξω περισσότερο, κι αυτό διότι τα προιόντα της με μια πρόχειρη ματιά κατάλαβα, πως δεν είναι του δικού μου γούστου. Πρόκεται για μια Κινέζικη εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2008 και είναι αρκετά γνωστή για τα περιφερειακά της, αφού λέγεται πως είναι χαμηλής τιμής, αλλά σχετικά καλής ποιότητας.

Μια μικρή και τελευταία παρατήρηση όσον αφορά το Gearbest, είναι πως κατά τη διαδικασία επιλογής διακόπτων για το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο, υπήρχε η επιλογή για Ρώσικους χαρακτήρες, οι οποίοι ήταν κάτι που έψαχνα για προσωπικούς μου λόγους. Αυτό που με παραξένεψε είναι, πως αν ήθελα κάτι εκτός της Αγγλικής γλώσσας, δεν είχα την δυνατότητα να επιλέξω τους διακόπτες που επιθυμούσα, αφού η διαφορετική γλώσσα θεωρείτε γι’αυτούς, σαν ένας άλλος διακόπτης, όπως φαίνεται.

Φυσικά, επέλεξα το Ρώσικο layout, μόνο και μόνο για να δω τι διακόπτες θα μου έστελναν. Τελικά ήταν οι μπλέ. Λογικά, αν επικοινωνήσεις μαζί τους και τους ενημερώσεις τι θέλεις, φαντάζομαι πως θα μπορούν να σε βοηθήσουν, ούτως ώστε να πάρεις τους διακόπτες της προτίμησής σου.

Package

Η συσκευασία ήταν ελαφρώς ταλαιπωρημένη εξωτερικά, αλλά σε αποδεκτά επίπεδα.

Εσωτερικά όμως, είναι πολύ καλά ασφαλισμένο, έχοντας σφουγγαράκια στα πλάγια. Αρχικά, δεν ήξερα τι να περιμένω, αφού έχω δει περιπτώσεις άλλων πληκτρολογίων σε τέτοια τιμή, χωρίς καμια ασφάλεια εσωτερικά, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε φθορά.

Μέσα συμπεριλαμβανόταν και ένα keycap puller, το οποίο ποιοτικά ήταν κάτω του μετρίου, καθώς δεν μπορούσε να πιάσει τα keycaps και να κάνει τη δουλειά του. Έτσι, κατέληξα να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο που είχα.

Σχεδιασμός

Οι πρώτες μου εντυπώσεις ήταν σχετικά θετικές. Προσωπικά σ’αυτό το μέγεθος, δεν μου αρέσει που απουσιάζει η κορνίζα που εξέχει γύρω του (τη συνήθισα). Επίσης, αν προσέξετε η σειρά των Fx πλήκτρων είναι κολλητή με την από κάτω, αντί να διατηρούν τη συνηθισμένη απόσταση (4mm περίπου). Αυτός ο συνδυασμός το κάνει αρκετά πιο συμπυκνωμένο, αν και είναι Full size keyboard, όπου το βοηθάει κάπως στη μείωση του μεγέθους του. Ένας άλλος λόγος, που είναι κι ο βασικότερος αφού είναι gaming keyboard, είναι ότι χάρη σ’αυτή τη μείωση της απόσταστης, το κάνει ευκολότερο για κάποια παιχνίδια όπου χρειάζονται τη συχνή χρήση των πλήκτρων Fx, π.χ. κάποιο MMORPG.

Μπορείτε να συγκρίνετε τη διαφορά με κάποιων “πιο φυσιολογικών” διαστάσεων, όπως το Realforce ή το Logitech G810, όπου θα προσέξετε πως αυτός ο σχεδιασμός κάνει κάποια μικρή διαφορά. Δεν είναι κάτι που θα προτιμούσα για μένα, αλλά καταλαβαίνω την χρησιμότητα του, και γιατί σίγουρα αυτό αρέσει σε αρκετούς.

Αφού δεν υπάρχει κορνίζα γύρω από το πληκτρολόγιο, τα keycaps και οι mechanical switches εξέχουν πάνω από την πλακέτα, με αποτέλεσμα να έχουμε τα λεγόμενα floating keycaps, όπως είχαμε δει και στα:

Είναι όμως το πρώτο Full size keyboard που συναντάω με αυτό το στυλ. Αυτό είναι κάτι που συναντάμε πιο συχνά σε μικρότερου μεγέθους πληκτρολόγια, όπως είδατε και στα παραδείγματα. Δεν υπάρχουν κάποια ουσιώδη αρνητικά ή θετικά, αλλά μάλλον θα μπορούσα να πω ένα θετικό τώρα που το σκέφτομαι, κι αυτό είναι ότι καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα αυτού του στυλ με πεπιεσμένο αέρα, αλλά στην τελική είναι καθαρά θέμα γούστου.

Πιστεύω, πως αυτό το πληκτρολόγιο προσπαθεί να μας εξοικονομήσει χώρο και θα το δεχόμουν αν ήταν μια έκδοση TKL αλλά όχι το συγκεκριμένο. Η διαφορά μεγέθους είναι 1 εκατοστό από τα πλάγια και 1.5 εκατοστά κάθετα, όπου έκανα τη σύγκριση με το Realforce. Οπότε δεν το βλέπω σαν πλεονέκτημα, για να το προτείνω γι’αυτό τον λόγο, επομένως αν ο χώρος σας είναι πολύτιμος προτιμήστε κάποιο 60% πληκτρολόγιο ή κάποιο TKL. Κατά τα άλλα είναι ένα όμορφο αισθητικά πληκτορλόγιο και καταλαβαίνω γιατί θα το αγόραζε κάποιος, μόνο και μόνο γι’αυτό το λόγο.

Από την κάτω μεριά είναι αρκετά απλό, δυστυχώς όμως όπως βλέπετε υπάρχουν μόνο 2 σφουγγαράκια για να το κρατάνε σταθερό.

Ευτυχώς αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αφού όπως μπορείτε να δείτε τις δύο, αρκετά μεγάλες, σκάλες όταν κατέβουν έχουν το δικό τους μαξιλαράκι, που αν και δεν καλύπτει αρκετή επιφάνεια, δεν μπορώ να κάνω κάποιο παράπονο, γιατί είναι αρκετά στιβαρό στην γυάλινη επιφάνεια που χρησιμοποιώ για γραφείο.

Φυσικά, αν για τους δικούς σας λόγους δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες, τότε ναι θα αποτελεί ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσετε, ίσως με κάποιο mousepad.

Το καλώδιο δεν είναι αφαιρούμενο, αλλά έχει ικανοποιητικό προς μικρό μεγέθος, ενώ το USB του είναι Gold Plated.

Ποιότητα κατασκευής

Είναι πολύ στερεό και δεν λυγίζει καθόλου. Έχει αλουμινένιο plate κι όπως μπορείτε να διακρίνετε, εχεί brushed φινίρισμα.

Δεν ισχυεί όμως το ίδιο για το υπόλοιπο πληκτρολόγιο, αφού το case του είναι φτιαγμένο από πλαστικό, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Ο συνδυασμός όμως με το plate, που είναι τόσο καλά στερεωμένο επάνω του (μέτρησα περισσότερες από 15 βίδες) του παρέχει τρομερή αντοχή.

Επειδή όμως ό,τι πληρώσεις παίρνεις, και για μία τόσο χαμηλή τιμή δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, τα keycaps αν και προς έκπληξης μου είναι doubleshot abs, κατά τα άλλα είναι αρκετά χαμηλής ποιότητας.

Το φόντο των πλήκτρων του Motospeed CK104, αν και μου αρέσει να βλέπω κάτι πιο ασυνήθιστο σε gaming keyboard, δεν είμαι fan του συγκεκριμένου φόντου, δυστυχώς. Επίσης, αυτό που δεν μου άρεσε είναι ότι οι Ρώσικοι χαρακτήρες είναι απλώς τυπωμένοι από πάνω, επομένως είμαι σίγουρος πως θα ξεθωριάσουν με τον καιρό και με την χρήση. Απογοητεύτηκα σε αυτό τον τομέα, γιατί περίμενα να αντικαταστήσουν τους Λατινικούς χαρακτήρες. Αν ήταν έτσι έκανα και μόνος μου κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχυεί και με τις λειτουργίες του πληκτρολογίου (περισσότερα πιο κάτω), όπου κι αυτές είναι απλά τυπωμένες πάνω. Χωρίς να ξέρω, υπολογίζω πως είναι έτσι για μείωση του κόστους, έχοντας τα στανταρτ keycaps διαθέσιμα κι απλά τυπώνουν πάνω τους ανάλογα το τι χρειάζεται το κάθε πληκτρολόγιο. Δεν μου αρέσει αυτό και σε περίπτωση που κρατούσα το πληκτρολόγιο για μόνιμη χρήση, σίγουρα θα τα άλλαζα.

Οι διακόπτες είναι Outemu, τους οποίους ξανασχολιάσαμε στο Victop με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Είναι ανθεκτικοί και φτηνοί, κι οπωσδήποτε τους προτείνω σε κάποιον που θέλει να κρατήσει χαμηλά τα κόστη.

chart από input.club

Μπορείτε να τους ακούσετε εδώ:

Features

Διαβάζω πως διαθέτει τεχνολογία Anti-ghosting, όπως φαίνεται όμως μετά από δοκιμές εννοούν (όπως όλοι) πως διαθέτει NKRO, αφού ο όρος Anti-ghosting χρησιμοποιείτε από τις περισσότερες εταιρείες λάθος. Εννοείται όμως πως θα είχε αυτή τη λειτουργία, αφού δεν δύναται κανένα σοβαρό gaming keyboard το 2018 να μην έχει. (περισσότερα για Anti-Ghosting + NKRO εδώ)*Soon!

Ο μεγαλύτερος όμως λόγος που θα προτιμήσει κάποιος το Motospeed Inflictor CK104, πιστεύω πως είναι για το φωτισμό του. Ναι, είναι περισσότερο από ικανοποιητικός.

Το πρώτο που πρόσεξα, σχετικά μ’αυτό, είναι τα profiles του για κάθε παιχνίδι που έχει στα πλήκτρα 1-5. Δεν μου αρέσει που δεν είναι σταθερό στις προτεινόμενες επιλογές: στο ένα γράφει Race ενώ στο άλλο COD. Δεν θα ήταν καλύτερο ή να είναι όλα γενικευμένα, χωρίς συγκεκριμένα παιχνίδια ή μόνο με ονομασίες γνωστών παιχνιδιών;

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κάθε profile φωτισμού με το Fn και το πλήκτρο που σας ενδιαφέρει. Ανάλογα από το παιχνίδι, θα φωτίζονται τα ανάλογα – απαραίτητα πλήκτρα, ενώ όλα τα υπόλοιπα όχι, δίνοντας έτσι ένα ωραίο εφέ κυρίως σε σκοτεινούς χώρους. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε μόνοι σας ποια πλήκτρα θα φωτίζονται με τα πλήκτρα FN + INS,DEL,HM.

Παράδειγμα με την επιλογή του profile του League of Legends:

Συνολικά υπάρχουν 9 διαφορετικά εφέ φωτισμού, όπου κάποια από αυτά βρήκα πολύ εντυπωσιακά και ευχάριστα στην χρήση τους.

Τέλος, υπάρχουν τα κλασσικά media πλήκτρα στη σειρά F1-12 και η δυνατότητα κλειδώματος του πλήκτρου Windows. Επίσης, το θετικό είναι πως δεν υπάρχει κάποιο λογισμικό, αφού όλες οι αλλαγές μπορούν να γίνουν απευθείας επάνω στο πληκτρολόγιο.

Συμπέρασμα

Το Motospeed Inflictor CK104 είναι, ίσως, χωρίς ανταγωνισμό το καλύτερο σε αυτό που προσφέρει. Value for money mechanical keyboard ΜΕ BACKLIGHT. Αν ψάχνετε κάτι φτηνό και ποιοτικό, αλλά οπωσδήποτε με φωτισμό, νομίζω πως είναι μια από τις ελάχιστες επιλογές σας. Αν ο φωτισμός όμως δεν σας είναι απαραίτητος, τότε θα σας πρότεινα να κοιτάξετε κι αλλού, αφού υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, φτηνότερες και μάλλον καλύτερες οι οποίες όμως θα στερούντε τον φωτισμό.

[amazon box=”B01GHA4UXO” template=”horizontal”]

2 Comments
Leave a response
 • xourxoulos
  12 Μαρτίου, 2018 at 9:45 πμ

  me ti diakoptes protinis na to paro gia gaming? red swsta ?

  • TANK
   13 Μαρτίου, 2018 at 12:47 μμ

   Δεν θεωρώ πως παίζει μεγάλο ρόλο. Αν αγόραζες π.χ. Razer πληκτρολόγιο, οι πράσινοι τους διακόπτες είναι σχεδόν ίδιοι με τους μπλέ και θεωρόυνται “gaming switches”. Είναι καθαρά θέμα προτίμησης, αλλά η προσωπική μου άποψη για Red vs Blue switches είναι, αν παίζεις παιχνίδια που απαιτούν συνεχή σπαμάρισμα πλήκτρων τότε κόκκινοι(π.χ world of Warcraft), αν όχι τότε μπλέ (π.χ. moba games).