CompareComparing...

Mistel Barocco MD600

Now Reading
Mistel Barocco MD600

Overview
Manufacturer

Mistel

MSRP

200 euro

Dimensions

29.7 x 12.7 x 3.8 cm

Weight

672 g

Keycaps

PBT doubleshot

Backlight

Yes

Switches

Cherry MX RGB Black, Brown, Blue, Red, Nature white, Silver, or Silent Red

Positives

Polling rate: 1000 Hz
NKRO

Negatives

spacebar size

Our Rating
Build Quality
9.1
Design
9.0
Durability
9.3
Features
7.5
8.6
Our Rating
You have rated this

Η Mistel πρόκειται για μία Ταϊβανέζικη εταιρεία όπου έχει τη δική της ενδιαφέρουσα άποψη για τα πληκτρολόγια της.

Από την ιστοσελίδα τους

Hi, we are MISTEL, a design driven, innovative, professional keyboard R & D team. “Each keyboard that is printed with a MISTEL logo must have its distinctive uniqueness”is our core philosophy for product development. We believe that the keyboard is not just an instrument, but a partner which each user uses to build their dreams. Through yourhands and the keyboard, you can make possible a lot of impossibles. Each keyboard is astory of emotions that pass through in the making. Therefore, we are determined to makethe keyboard even stronger with vitality!

via

Φυσικά, τα οποιαδήποτε (μίκρα) ορθογραφικά λάθη του κειμένου δεν μου προκαλούν καμία εντύπωση πλέον (υπάρχουν και χειρότερα), όπως είναι αναμενόμενο από τις Ασιάτικες εταιρείες, αφού όπως φαίνεται έχουν αυτή την αδυναμία. Το θετικό είναι, πως αυτό δεν αντικαθρεφτίζετε με την ποιότητα του πληκτρολογίου, αφού με μία πρώτη ματιά μου φαίνεται άριστης ποιότητας.

Το δικό μου Mistel Barocco MD600 το πήρα από το Massdrop, όπου δεν είναι διαθέσιμο μόνο εκεί, απλά στη συγκεκριμένη σελίδα υπήρχαν επιπλέον επιλογές με συγκερκιμένους διακόπτες, που δεν υπήρχαν αλλού. Είναι κάτι, που καλό θα ήταν να έχετε υπόψιν σας, αν οι υπόλοιπες επιλογές δεν σας ικανοποιούν πλήρως. Φυσικά, όπως έγραψα και σε προηγούμενο review για το Massdrop, π.χ. στο magicforce49, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο newsletter μας,

[et_bloom_inline optin_id=optin_2]

όπου θα σας ενημερώνω με ενδιαφέρουσες προτάσεις για αγορές πληκτρολογιων, accessories και keycaps.

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Massdrop πατώντας εδώ για το affiliated link ή εδώ για το κανονικό link.

*Σημειώστε ότι τα προιόντα έρχονται από Αμερική, οπότε σας το προτείνω μόνο για λίγες και εκλεκτές αγορές για πράγματα που δεν μπορείτε να βρείτε αλλού.

Package

Όταν πήρα το κουτί στα χέρια μου προβληματίστικα, αφού δεν ήξερα τι ακριβώς ήρθε. Νόμιζα πως ήταν κάτι άλλο που είχα παραγείλει, αντί για το πληκτρολόγιο μιας και δεν έχω ξαναδεί παρόμοια συσκευασία πληκτρολογίου.

Κομψότατο κουτάκι με γυαλιστερές επιφάνειες, στο οποίο αναγράφονται κάποιες από τις πληροφορίες του πληκτρολογίου.

Σε σχέση με τα άλλα Ασιάτικα πληκτρολόγια, που ήταν κυριολεκτικά μέσα σε μία καφέ κούτα (π.χ. magicforce), είναι μιά νέα πνοή για μένα που η Mistell έδωσε σημασία σε αυτό τον τομέα.

Το κάθε κομμάτι πληκτρολογίου βρίσκετε στη δική του ξεχωριστή συσκευασία, ενώ τα σύρματα και τα υπόλοιπα αξεσουάρ βρίσκονται στο δικό τους κουτί. Τα πάντα ήταν πολύ καλά ασφαλισμένα και τίποτα δεν κουνιόταν από μέσα.

Εσωτερικά θα βρείτε μία καρτέλα που περιέχει κάποιες από τις βασικές οδηγίες λειτουργίας, οι οποίες όμως μου φάνηκαν πολύ δύσχρηστες, 2 καλώδια, ένα για να ενώνεις τα 2 κομμάτια του πληκτορλογίου μεταξύ τους και ένα για να το συνδέσεις στον υπολογιστή. Τέλος, συμπεριλαμβάνετε και ένα keycap puller και ένα πορτοκαλί Enter keycap, υποτίθεται, το οποίο όπως πρόσεξα δεν υπήρχε στη δική μου συσκευασία.

Design

Όπως ήδη θα προσέξατε, πρόκειται για ένα split keyboard, το οποίο όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα δεν είναι υποχρεωτικό, αφού τα δύο κομμάτια μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους, μεταφορφώνοντας το έτσι σε ένα κανονικό 60% keyboard. Είναι σχεδιασμένο με τέτοια ακρίβεια, ούτως ώστε να ταιριάζουν επακριβώς, χωρίς καθόλου μαγνήτες και να μην αποσυνδέονται εύκολα.

Αυτός όμως δεν είναι ο σκοπός του και σίγουρα αν σκοπεύετε να το κρατήσετε ενωμένο, θεωρώ πως δεν αξίζει καθόλου, μα καθόλου, η αγορά του, αφού δεν έχει τίποτα περισσότερο να προσφέρει από οποιοδήποτε άλλο μηχανικό πληκτρολόγιο των 60% μεγέθους.

Ο σκοπός λοιπόν των split keyboards είναι η εργονομία που προσφέρουν, κρατώντας τα χέρια σας σε μια καλύτερη και φυσικότερη για αυτά γωνία, μειώνοντας έτσι την ένταση στους καρπούς σας. Με τη συχνή και λανθασμένη χρήση του πληκτρολόγιου, καταλήγουμε στο βάθος του χρόνου με διάφορα προβλήματα, όπως η τενοντίτιδα ή ακόμη και με άλλα σοβαρά θέματα για τον καρπό σας.

pictures source


Εκτός του ότι μειώνει την ένταση των καρπών, η δακτυλογράφιση γίνεται πιο εύκολη για μερικά άτομα, σύφωνα πάντα με τους ίδιους, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κρατήσετε μία μεγαλύτερη, πιο φυσιολογική, απόσταση μεταξύ των χεριών σας μειώνοντας έτσι την κόπωση.

Εννοείται όμως, πως χρειάζεται να το συνηθίσει κάποιος και όχι μόνο αυτό, αλλά και να γνωρίζει να γράφει με τυφλό σύστημα. Το δεύτερο όμως δεν το θεωρώ τελείως απαραίτητο, αφού με το split keyboard θες δεν θες θα μάθεις να γράφεις ορθά άμα πιεστείς λίγο, οπότε ίσως να αποτελεί και μια λύση για όσους δεν γνωρίζουν να γράφουν με το τυφλό σύστημα.

*Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε περισσότερα για τα θετικά των split keyboards, σας προτείνω να διαβάσετε αυτό.

Από την κάτω μεριά βλέπετε τα 8 πολύ μικρούλικα σφουγγαράκια. Αν και έχω προσέξει πως συνήθως το μέγεθος παίζει ρόλο, εδώ δεν ισχυεί κάτι τέτοιο. Και οι δύο πλευρές δεν κινούντε σχεδόν καθόλου, πράγμα λογικό όταν το σκεφτούμε, αφού η επιφάνεια που συγκρατούν είναι μόλις η μισή ενός 60% πληκτρολογίου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις σκάλες,

που όπως μπορείτε να δείτε, είναι διπλες προσφέροντας έτσι διαφορετικά υψόματα (όπως και με το Logitech G810). Ακόμη και με αυτά (τα σφουγγαράκια), που η διαφορά του μεγέθους φαίνεται να είναι 5 φορές μικρότερη από τα σφουγγαράκια της βάσης, εξακολουθεί να κάνει σχεδόν την ίδια, αν όχι εντελώς την ίδια, ικανοποιητική δουλειά. Σίγουρα σε αυτό τον τομέα είμαι υπερευχαριστημένος.

Ο σχεδιασμός του πληκτρολογίου, αν δεν υπήρχαν κάποιες μικρές λεπτομέριες, όπως π.χ. το spacebar (περισσότερα παρακάτω), θα μπορούσε να χαρακτηρίστεί ως άψογος.

Build Quality

Το πληκτρολόγιο αποτελείται εξολοκλήρου από πλαστικό, κι αυτό κανονικά υπο άλλες συνθήκες θα ήταν, ίσως, αρνητικό αλλά η ποιότητα του είναι πέραν του ικανοποιητικού και γι αυτό το λόγο δεν μου επιτρέπει να το κακολογήσω. Καταρχήν είναι στερεότατο, το παίρνεις στα χέρια σου και καταλαβαίνεις αμέσως πως δεν είναι κάτι φθτηνό, αλλά το αντίθετο μάλιστα. Σε θέμα κατασκευής δεν μπορώ να επισημάνω κάποιο αρνητικό σημείο, κι ό,τι κι αν πω θα είναι ιδιοτροπία.

Όπως έγραψα πιο πάνω, υπάρχει ένα θεματάκι με το spacebar. Δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει την πλειοψηφία, ίσως και κανέναν, ωστόσο δεν παύει να είναι αρνητικό. Τα δύο spacebars δυστυχώς, δεν είναι του ίδιου μεγέθους. Το ένα είναι 3u, ενώ το δεύτερο είναι 3.25u, και λέω δυστυχώς γιατί αυτό κάνει την αλλάγη των keycaps εξαιρετικά πολύπλοκη εώς και αδύνατη, ανάλογα την περίσταση. Έχω όμως διαβάσει, πως η Mistel θα διαθέσει, αρκετά σύντομα, διαφορετικά χρώματα των spacebars για να λύσει αυτό το θέμα.

Δεν έχω διαβάσει κανένα νέο ακόμη, αλλά όταν μάθω κάτι θα φροντίσω να το γράψω εδώ. -> … <-

Προσωπικά, δεν είναι κάτι που με απασχολεί, αφού τα υπάρχων keycaps είναι, όπως όλο το πληκτρολόγιο, καταπληκτικής ποιότητας PBT  (polybutylene terephthalate) και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να κάνω κάτι τέτοιο. Σίγουρα όμως, είναι πολυ καλά νέα για κάποιον που θα ήθελε να προσθέσει ένα διαφορετικό τόνο χρώματος στο πληκτρολόγιο του.

Features

Το πληκτρολόγιο διαθέτει πολλά άξια αναφοράς χαρακτηριστικά. Η όλη φιλοσοφία του, είναι ότι είναι σχεδιασμένο με την ιδέα των marco functions, οπότε μπορείτε να το διαμορφώσετε όπως σας βολεύει. Αυτό που με προβληματίζει είναι το πόσο δύσχρηστο είναι να τα χρησιμοποιήσεις.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να αλλάξετε εντελώς ό,τι θέλετε, αν και βγήκε νέο firmware που μας επιτρέπει να κάνουμε αλλαγές σε πλήκτρα που δεν μπορούσαμε πριν. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί, όπως τα πλήκτρα T G B, αφού αυτά χρησιμεύουν για την αλλαγή του polling rate, που κυμαίνεται στα 1000hz όπως και στο noppoo που όμως καταλήξαμε στο ότι η αλλαγή δεν αξίζει τον κόπο, αφού η διαφορά ταχύτητας είναι ασήμαντη στο χρήστη.

Ο τελευταίος περιορισμός που έχω ανακαλύψει, είναι η μή δυνατότητα αλλαγής του δεξιού CTRL και PN πλήκτρου, και φυσικά το πρώτο layer από κάθε layout που δεν το συμπεριλαμβάνω αφού εννοείται.

Υπάρχουν 3 layouts: Qwerty, Dvorak και Colemak. Δοκίμασα για πρώτη φορά το Colemak για δύο μέρες, όμως δεν μπόρεσα να ξεπεράσω τα 30 WPM, οπότε επέστρεψα πίσω στο Qwerty. Δεν γνωρίζω αν αξίζει η αλλαγή, αλλά νομίζω πως είναι καλή ιδέα για ένα μελλοντικό άρθρο.

επίσημες οδηγίες pdf

Ο φωτισμός είναι ικανοποιητικός και ζωηρός, με έντονα χρώματα. Φυσικά, δεν έχει την παραμετροποίηση όπως τα Razer Ornata ή RealForce RGB, αλλά για κάποιον που δεν ενδιαφέρεται για φωτισμό στα πληκτρολόγια είναι ευχάριστος κάποιες φορές. Επίσης πιστεύω πως το μαύρο, χρώματος BAROCCO, ίσως να ήταν καλύτερη επιλογή αντί του άσπρου, όσον αφορά τον φωτισμό.

Κάτι τελευταίο, είναι πως από πίσω υπάρχουν 3 Micro USB και 2 Mini USB. Τα δύο Micro USB χρειάζονται για να ενωθεί το πληκτορλόγιο μεταξύ του και η μία Mini USB χρειάζεται για να ενωθεί στον υπολογιστή. Έτσι μας μένουν 2 ελεύθερα USB, που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κάτι επιπλέον στο πληκτρολόγιο, σαν ένα numpad.

Συμπέρασμα

Προσωπικά, μη έχοντας καμία άλλη εμπειρία με split keyboards ήταν θέμα μερικών ωρών να το συνηθίσω, με τα wpm μου να είναι πλέον σταθερά στα συνηθισμένα, για μένα, επίπεδα με 100 λέξεις το λεπτό σε ελάχιστες ώρες χρήσης. Αν δακτυλογραφείτε πολλές ώρες και έχετε θέμα με τους καρπούς σας, σίγουρα θα παρατηρήσετε βελτίωση, οπότε ναι θα σας το πρότεινα. Αν δεν είναι κάτι που σας ενδιαφέρει, αλλά προτιμάτε ένα 60% πληκτρολόγιο, θα σας πρότεινα το Pok3r μιας και υπάρχει πλέον και η RGB, επιλογή με την μόνη μεγάλη διαφορά, την καλύτερη ποιότητα (μεταλλικής) κατασκευής.

[amazon box=”B01KN6Q24I” template=”horizontal”]

Comments
Leave a response