CompareComparing...

Massdrop CTRL

Now Reading
Massdrop CTRL

Overview
Manufacturer

Massdrop

MSRP

180

Dimensions

36.8 x 14 x 3.6 cm

Weight

964 g

Keycaps

Doubleshot PBT

Backlight

YES

Switches

Cherry MX, Kaihua, Halo switches.

Positives

Dual USB-C connectors
QMK firmware
πλήρως παραμετροποιήσιμο
Kaihua hot-swap switch sockets

Negatives

Χρώμα διαφορετικό από φωτογραφίες
Μαγνητικά σκαλάκια - μέτρια

Our Rating
Build Quality
9.7
Design
9.5
Durability
9.6
Features
9.0
9.5
Our Rating
You have rated this

Το Massdrop CTRL πρόκειται για ένα από τα πολλά δημιούργηματα του Massdrop.

Το πρώτο, αυτής της σειράς, ήταν πέρυσι, το K-type και τώρα έχουμε το ανανεωμένο μοντέλο, όπου έχουν μάθει (σύμφωνα με αυτούς) από τα λάθη τους, ώστε να μην τα μεταφέρουν στη νέα ανανεωμένη και βελτιωμένη έκδοση.

Δεν είναι φθηνό πληκτρολόγιο, μου στοίχισε 180 ευρώ με τα μεταφορικά + 35 ευρώ στο τελωνείο.

Όπως όλα τα πληκτρολόγια του Massdrop μπορείτε να το βρείτε εδώ! (affiliate link)

Όπως πάντα τα περισσότερα drops, αν όχι όλα, στο Massdrop είναι περιορισμένου χρόνου, επομένως αν χάσατε αυτό το drop θα πρέπει να περιμένετε να γίνει ξανά διαθέσιμο.

Αν δεν προλάβατε το Massdrop CTRL, μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook όπου προσπαθώ να ενημερώνω τη σελίδα για διάφορα drops, αλλα και για άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις πληκτρολογίων.

Φυσικά, όπως είχα γράψει παλαιότερα, δεν προτείνω το Massdrop για αγορές όπου μπορείτε να τις βρείτε από αλλού, αλλά μόνο για ιδιαίτερα προιόντα που δεν μπορείτε να τα αποκτήσετε αλλιώς, αφού έρχονται από Αμερική, κάτι που αυξάνει σημαντικά το κόστος τους.

Δυστυχώς, πάντα υπάρχει ένα μικρό ρίσκο σε τέτοιες αγορές, όπως διαβάζω από κάποια παράπονα άλλων αγοραστών, όπως:

Received my keyboard with a dead switch socket. Emails to support have gone unanswered. So I’m stuck with a $150 light-up paperweight. This is my last purchase on Massdrop.<

I like the physical product even though the color render was misleading of what color it actually is. My main gripe is I received a model with dead LEDs.<

Αυτά βέβαια είναι η μειωνότητα, αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας, μιας και θα πρέπει να το στείλουμε ξανά πίσω, όπου μάλλον θα επιβαρυνθούμε (ίσως;) τα μεταφορικά. Ένα ενδεχόμενο που καλό θα ήταν να το γνωρίζουμε.

Unboxing

Το πληκτρολόγιο έρχεται σε μια στανταρτ συσκευασία. Τίποτα το ιδιαίτερο εξωτερικά.

Εσωτερικά όπως περιμέναμε είναι πολύ καλά σφραγισμένο,

περιλαμβάνοντας τα παρακάτω μαζί με το πληκτρολόγιο.

Συμπεριλαμβάνει, ένα μεταλλικό keycap puller, ένα switch puller (περισσότερα γι’αυτό θα δούμε αργότερα), δύο μαγνητικά σκαλάκια, ένα επιπλέον πλήκτρο όπου απεικονίζει ένα πληκτρολόγιο επάνω και το καλώδιο USB-C.

Το Massdrop CTRL, με μια πρώτη ματιά ίσως απογοήτευσε μερικούς. Για τον λόγο του ότι πως όταν το διαφημίζανε, είχε ένα ανοδιωμένο matte μαύρο αλουμίνιο. Αλλά όπως μπορείτε να δείτε δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το χρώμα, αφού είναι ολοφάνερη η διαφορά πως αυτό είναι γκρί.

Κατά τα άλλα, με μια γρήγορη ματιά πρόκειται απλά για ένα Tenkeyless μηχανικό πληκτρολόγιο. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πούμε όσον αφορά αυτό.

Στη δεξιά μεριά βρίσκονται τα συνηθισμένα πλήκτρα που θα βρίσκαμε σε οποιαδήποτε TKL πληκτρολόγια.

Τα keycaps προεξέχουν πάνω από τη βάση, το λεγόμενο floating key design, κι αυτό είναι καθαρά για λόγους αισθητικής, αφού δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα (εκτός από την ευκολία καθαρίσματος του πληκτρολογίου).

Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα που θα δείτε είναι ο LED φωτισμός που είναι ενσωματομένος επάνω στο Massdrop CTRL (βίντεο παρακάτω).

Εμφανισιακά, εξαιρώντας την ποιότητα του, αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά που θα βρείτε σε σχέση με κάποιο άλλο πληκτρολόγιο, αφού δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, ακόμη (Άλλο πληκτρολόγιο που έχει αυτό το feature, απ’ όσον ξέρω, είναι το πληκτρολόγιο της Razer huntsman, όπου θα αποτελέσει και το επόμενο review μας).

Πίσω έχει δύο εισδοχές για το καλώδιο USB-C, αντί για το Micro-USB που συναντάμε συνήθως. Η δεύτερη εισδοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρετε δεδομένα, ή να φορτίσετε τις συσκευές σας, , με ταχύτητες usb 2.0.

Το υλικό της κατασκευής του, από το Massdrop: Anodized CNC machined aluminum frame, δίνει μια πολύ ιδιαίτερη και γυαλιστερή αίσθηση ΑΑ ποιότητας.

Είναι πολύ βαρύ, ζυγίζει σχεδόν ένα κιλό.

Έχει μεταλλική πλακέτα, όπου σε συνδυασμό με το ανθεκτικό υλικό του πληκτρολογίου, το καθιστά πάρα πολύ σταθερό από ότι μου φαίνεται και κατά την άποψή μου, αποτελεί ίσως ένα από τα καλύτερα (σε ανθεκτικότητα) σε αυτή την κατηγορία.

Από κάτω έχει 6 σφουγγαράκια  που το κάνουν πολύ σταθερό, δεν υπάρχουν ενσωματωμένα σκαλάκια, αλλά έρχονται ξεχωριστά.

(Εδώ μπορείτε να δείτε τον σειριακό αριθμό. Τα πρώτα 900 άτομα που θα το αγοράσουν, θα λάβουν το πληκτρολόγιο με σειριακό αριθμό κάτω από το 1000).

Όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν δύο υποδοχές για τα σκαλάκια, στην κάθε μεριά, όπου μπορείτε να το ανυψώσετε είτε προς τα πίσω είτε προς τα εμπρός, εξαρτάται που θέλετε να βάλετε τα σκαλάκια.

Η εφαρμογή τους είναι απλούστατη, αφού τα προσθέτετε επάνω και κολλάνε.

Δυστυχώς, ερχόμαστε στο πρώτο μας θέμα. Αν είστε όπως εμένα και δεν έχετε το πληκτρολόγιο σας πάντα στο ίδιο σημείο, μετακινώντας το συνεχώς, τότε θα σας ενοχλήσει το ίδιο. Τα σκαλάκια λόγο ίσως του σχεδιασμού τους, αν μετακινήσετε το πληκτρολόγιο αρκετά βγαίνουν από την θέση τους. Θα βρείτε λοιπόν τον εαυτό σας να τα βάζει επανειλημμένα πίσω αρκετές φορές την ημέρα, και είναι κάτι που ίσως καταντήσει εκνευριστικό/κουράστικο. Εγώ κατέληξα στο να τα βγάλω εντελώς, αν και θα προτιμούσα να μην το έκανα.

Πάντως σαν ιδέα είναι καλή και του προσδίδει άλλον αέρα η εφαρμογή τους. Πιστεύω πως στο επόμενο τους πληκτρολόγιο είναι κάτι που θα βελτιώσουν.

Μηχανικοί διακόπτες

Οι επιλογές για μηχανικούς διακόπτες ήταν οι παρακάτω:

  • Halo True (60g Tactile)
  • Halo Clear (65g Tactile)
  • Cherry MX Brown
  • Kaihua Box White (clicky)
  • Kaihua speed silver (Linear)

Ήμουν ανάμεσα στους Halo και Kaihua διακόπτες, συγκεκριμένα τους speed silver αφού θα ήθελα το πληκτρολόγιο για gaming. Τελικά όμως, κατέληξα στους Halo True, αφού τους βρίσκεις πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους και το θεώρησα καλή ευκαιρία να τους δοκιμάσω επιτέλους.

chart απο input.club halo true

Halo True switches

Έχουν αρκετή αντίσταση, όσο περισσότερο τους πατάτε τόσο περισσότερο αυξάνεται η αντίσταση, κάνοντας δύσκολο το bottom down. Αρχικά, νιώθεις μια πολύ μικρή αντίσταση και μετά είναι εντελώς linear. Μου άρεσαν για δακτυλογράφηση, δεν ένιωσα ποτέ κόπωση κι ούτε στο gaming με ενόχλησε ή ένιωσα κάποια κούραση, με συνεχές πάτημα πλήκτρων. Κατά την γνώμη μου όμως, υπάρχουν καλύτερες επιλογές για παιχνίδια και θα επέλεγα διαφορετικούς διακόπτες, αν το ήθελα για τέτοιο σκοπό.

Μπορείτε να τους ακούσετε εδώ:

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Massdrop CTRL, είναι η δυνατότητα αλλαγής των μηχανικών διακοπτων χωρίς να χρειάζεται αποσυναρμολόγηση ή κάποια άλλη μεγάλη διαδικασία. Αυτό γίνεται χάρη στα Kaihua switch sockets.

Απλά τους τραβάτε χρησιμοποιώντας το εργαλείο switch puller, που ήταν στη συσκευασία και τους αντικαθιστάτε με άλλους της επιλογής σας.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους ενθουσιώδεις που θέλουν να δοκιμάζουν συχνά νέους διακόπτες, αλλα η διαδικασία είναι χρονοβόρα και κάποιες περιπτώσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Αυτό μου αρκεί, ούτως ώστε να το κρατήσω σαν το κύριο μου πληκτρολόγιο και να αντικαταστήσω το Realforce RGB, που δεν μπόρεσα να το κάνω ακόμη αν και προσπάθησα. Να σας θυμήσω πως το πλεονέκτημα του τελευταίου, είναι η ηλεκτρονική αλλαγή του actuation point (APC).

Keycaps

Τα keycaps του είναι φτιαγμένα από doubleshot PBT κι εμένα προσωπικά μου αρέσουν. Μπορείτε να τα αλλάξετε όπως εσείς επιθυμείτε, κι αν το πληκτρολόγιο ήταν μαύρου χρώματος όπως το διαφημίζανε, τότε οι δυνατότητες επιλογών θα ήταν ακόμη περισσότερες, αφού το μαύρο μπορεί να ταιριάξει πιο εύκολα σε σχέση με το γκρι.

Μια φορά αγόρασα keycaps (Carbon SA Keycap set), αλλά λόγο της ψηλής τιμής που έχουν, προσπαθώ να το αποφεύγω εκτός κι αν είμαι σίγουρος πως θα κρατήσω το πληκτρολόγιο για αρκετό καιρό. Αν βρω κάποια που ταιριάζουν περισσότερο από τα default, σε αυτή την περίπτωση, νομίζω πως θα τα αγοράσω.

Τα keycaps επιτπρέπουν στο φως να περάσει μέσα από το φόντο τους, και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη επιφάνεια του πληκτρολογίου, έχουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ανταγωνίζετε επάξια, χωρίς να έχει τίποτα απολύτως να ζηλέψει από τα πληκτρολόγια της Razer, όπου όλοι γνωρίζουμε πως σε αυτόν τον τομέα διαθέτει μια, αν όχι, την πρωταρχική θέση.

Δεν υπάρχει λογισμικό (ευτυχώς!), αλλά δεν υπήρχαν ούτε οδηγίες στη συσκευασία κι έτσι την πρώτη μέρα, χωρίς να το ψάξω, διερωτόμουν αν δεν υπήρχε άλλη επιλογή φωτισμού, αφού δεν υπήρχε τίποτα, πουθενά, όσον αφορά αυτό. Τελικά, όλες τις πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελιδα του Massdrop.

Επισυνάπτω κάποιες από τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε μέσω του πληκτρολογίου:

LED Keys
Fn + A: LED Pattern Select Previous
Fn + D: LED Pattern Select Next
Fn + W: LED Brightness Increase
Fn + S: LED Brightness Decrease
Fn + Q: LED Scrolling Pattern Speed Decrease
Fn + E: LED Scrolling Pattern Speed Increase
Fn + Tab: LED Toggle Breathe Effect
Fn + Caps Lock: LED Toggle Scrolling Pattern Direction
Fn + X: LED Toggle On/Off
Fn + Z: LED Toggle Mode (Keys+Edge, Keys Only, Edge Only, Only modifiers)

Media Keys
Fn + Page Up: Volume Up
Fn + Page Down: Volume Down
Fn + Print: Mute Fn + Insert: Play/Pause
Fn + Home: Stop Fn + Delete: Previous
Fn + End: Next

Keyboard Option Keys
Fn + N: Toggle keyboard 6KRO/NKRO (Default state 6KRO)

Επίσης, αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, τότε χάρη στην QMK firmware μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή εσείς θέλετε. Το Massdrop είχε την καλοσύνη να μας προσφέρει το δικό του εργαλείο για παραμετροποιήση του πληκτρολογίου, μέσω της ιστοσελίδας τους.

https://www.massdrop.com/mechanical-keyboards/configurator/preset/ctrl–default

Μπορείτε να αλλάξετε ό,τι επιθυμείτε, όσον αφορά τα πλήκτρα και το φωτισμό και μετά να κατεβάσετε τις ρυθμίσεις, ώστε να μεταφέρετε τις αλλαγές στο πληκτρολόγιο σας.

Το Massdrop CTRL σίγουρα αξίζει τα λεφτά του. Δεν το προτείνω για πρώτο πληκτρολόγιο όμως, διότι μου φαίνεται υπερβολικό. Πιστεύω πως αυτό το πληκτρολόγιο είναι για άτομα που τους αρέσει να ασχολούνται και να δοκιμάζουν νέα πράγματα, εφόσον δεν τους ενοχλεί η σχετικά υψηλή τιμή του. Η εύκολη αντικατάσταση των μηχανικών διακόπτων σας απαλλάσσει από την ταλαιπωρία, σε περίπτωση που χαλάσει ή σπάσει κάποιος διακόπτης, όπως για παράδειγμα με το Massdrop planck, αφού η αλλαγή γίνεται εντός δευτερολέπτων.

Στην περίπτωσή μου, θεωρώ πως ήταν μια πολύ καλή αγορά, γιατί έτσι θα μπορώ να δοκιμάζω διακόπτες, δίχως όλη αυτήν την χρονοβόρα διαδικασία αλλαγής τους.

Comments
Leave a response