CompareComparing...

Leopold FC660C

Now Reading
Leopold FC660C

Overview
Manufacturer

Leopold

MSRP

200euro

Dimensions

328*111*34

Weight

700g

Keycaps

PBT

Backlight

No

Switches

Topre

Positives

Ποιότητα κατασκευής
Topre διακόπτες
PBT Keycaps
Ανθεκτικό
Φορητό

Negatives

Ακριβό
Ελάχιστο customization

Our Rating
Build Quality
9.8
Design
8.9
Durability
9.3
Features
8.0
9.1
Our Rating
You have rated this

Δεν σκόπευα να αγόραζα το Leopold FC660C τόσο σύντομα, γιατί εκτός από δυσεύρετο, στα περισσότερα καταστήματα ζητούν πολύ περισσότερα χρήματα από την αξία του. Αν δείτε τις τιμές στο Αγγλικό άμαζον, το τι ζητάνε είναι κάτι εντελώς εξωπραγματικό, αφού η χαμηλότερη τιμή είναι 356 Αγγλικές λίρες με τιμές να φτάνουν μέχρι και £1,300.

356GBP μας κάνουν 405 ευρώ, χωρίς τα μεταφορικά. Στο Αμερικάνικο άμαζον, αν και οι τιμές είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα (250 δολάρια, δηλαδή περίπου 210 ευρώ) θα σας στοιχίσει πολύ περισσότερο λόγο μεταφορικών και τελωνίου. Οπότε για πρώτη φορά, σίγουρα δεν θα σας πρότεινα να το αγοράσετε από εκεί.

Εγώ το βρήκα από αυτή τη σελίδα και ήμουν, πιστεύω, τυχερός γιατί όταν το έψαχνα δέχονταν παραγγελίες εκείνη τη συγκεκριμένη εβδομάδα, για προπαραγγελία. Μου στοίχισε 200 ευρώ κι άλλα 30 για τα μεταφορικά, μέσω της DHL. Μπορώ, χωρίς δισταγμό, να σας προτείνω τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αν δεν μπορείτε να το βρείτε από κάπου αλλού, σε παρόμοια τιμή με τη δική τους. Αν δεν το έχουν διαθέσιμο, το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, να επικοινωνήσετε μαζί τους για το πότε θα το έχουν ξανά σε απόθεμα. Γιατί όντως, το πληκτρολόγιο αξίζει πραγματικά τα 200 του ευρώ, αλλά οτιδήποτε περισσότερο, ειδικά με τις παραπάνω τιμές, είναι σκέτη υπερβολή.

Τώρα, όσον αφορά το πληκτρολόγιο, αν και κατασκευάζετε στην Κίνα, η εταιρεία Leopold είναι Κορεάτικη, η οποία έχει ιδρυθεί το 2006. Κάποια από τα πληκτρολόγια της όμως, περνάνε από έλεχγο στην Ιαπωνία και γι’αυτό ίσως δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα τους, να διαφημίζουν πως είναι”Made in Japan“(όπως αυτό) και κάποια άλλα να είναι “Made in Taiwan“. Αυτό όμως, όπως καταλαβαίνω, ισχυεί μόνο για τα topre πληκτρολόγια τους, αφού οι topre switches είναι Ιαπωνέζικοι.

Κάποια παραδείγματα είναι: cherry keyboardtopre keyboard.

Αυτό είναι ένα επιπλέον θετικό, γιατί ακόμη δεν έχω δει ποτέ μου κάποιο τόπρε πληκτρολόγιο μέτριας ποιότητας.

Η ποιότητα των πληκτρολογίων της, τουλάχιστον στις Topre εκδόσεις, δεν εχούν καμία σχέση με άλλα Κινέζικα πληκτρολόγια που είδαμε μέχρι τώρα. Το Leopold FC660C ανταγωνίζετε το Happy hacking keyboard Pro 2, όπου θεωρώ ότι είναι ένα από τα λίγα, αν όχι το μόνο, πληκτρολόγιο που έχει τα περισσότερα κοινά μεταξύ τους.

Unboxing

Η συσκευασία, είναι πολλή καλής ποιότητας, ίσης με αυτήν του Happy hacking keyboard Pro 2. Θα αναφέρω αρκετά το HHKP2 σε αυτό το review, γιατί θεωρώ πως και τα δύο απευθύνονται στον ίδιο αγοραστή.

Στο εσωτερικό του κουτιού, μπορώ να πω με ευκολία πως είδαμε και καλύτερα, συγκριτικά με φτηνότερα πληκτρολόγια. Φυσικά, αυτό δεν είναι και τόσο αρνητικό, αφού το πληκτρολόγιο δεν στο στέλνουν έτσι, αλλά το βάζουν σε μεγαλύτερη κούτα, όπου δεν υπάρχει θέμα να κτυπηθεί ή να πάθει οποιαδήποτε φθορά κατά την αποστολή.

Εκτός από το FC660C, δεν συμπεριλαμβάνεται τίποτα άλλο εκτός από τα βασικά, όπως το καλώδιο mini-USB, ένα φυλλάδιο με οδηγίες (στα Κινέζικα) και δύο επιπλέον πλήκτρα, στην περίπτωση που θέλετε να αντιστρέψετε το Ctrl + Caps Lock. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο keycap puller κι αν δεν έχετε εσείς κάποιο, θα δυσκολευτείτε αρκετά να τα αλλάξετε, χωρίς να προκαλέσετε κάποιου είδους ζημιά.

Σχεδιασμός

Όταν το πρωτοείδα από κοντά, συνειδητοποίησα πως οι φωτογραφίες το αδικούνε πάρα πολύ. Είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό από οποιαδήποτε φωτογραφία, που πιθανώς θα έχετε δεί.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα 60% keyboard με ένα σχετικά συνηθισμένο layout, έχοντας ως μικρή διαφορά τα επιπλέον πλήκτρα πλοήγησης και τα πλήκτρα Insert/Delete στη δεξιά μεριά.

*Μια άλλη πιο μικρή διαφορά είναι, πως και τα δύο shift πλήκτρα έχουν το ίδιο μήκος λόγο της ιδιαιτερότητας της δεξιάς μερίας. Αυτό έχει σαν αποτελέσμα να δυσκολεύει όσους επιθυμούν να προσθέσουν άλλα δικά τους keycaps.

Είναι ένα από τα μικρότερα πληκτρολόγια που μπορείτε να βρείτε με αυτούς τους διακόπτες, με εξαίρεση το HHKB.

Στο τι οφελεί το Insert και Delete στην γωνιά επάνω, οι απόψεις διίστανται όσον αφορά αυτό. Σε μερικούς δε, δεν αρέσει καθόλου, ενώ σε άλλους είναι χρήσιμα και βολικά.

Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ ποτέ μου το Insert, οπότε για μένα είναι αχρείαστο, αλλά το Delete πλήκτρο με διευκολύνει εκεί που βρίσκετε, αφού με βρήκα πολλές φορές να το χρησιμοποιώ, εφόσον συνήθισα την τοποθεσία του.

*Το τι κάνει το Insert είναι το εξής: αν ο κέρσορας είναι πριν το κείμενο σας τότε γράφει πάνω από την λέξη καθώς πληκτρολογείτε, όπως φαίνεται στο παρακάτω gif. Το αν σας είναι χρήσιμο ή όχι, εσείς ξέρετε καλύτερα.instert gif

Στο μπροστινό μέρος μπορείτε να δείτε την Capacitance φόρμουλα,

C=Q/V=ε(A/t)

Γιατί όχι; Ωραία πινελιά.

Όσον αφορά το κάτω μέρος του πληκτρολόγιου, υπάρχουν 4 σφουγγαράκια σε κάθε άκρη, οι σκάλες και οι Dip διακόπτες, με τα οποία θα ασχοληθούμε αργότερα.Το τέλος της κάθε σκάλας αποτελείται από σφουγγαράκι, όπου το καθιστά αρκετά στερεό σε όλες τις επιφάνειες.

Δεν έχω κανένα παράπονο σε αυτόν τον τομέα, αφού δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιες βελτιώσεις που θα μπορούσα να προτείνω.

Ποιότητα κατασκευής

Είναι πολύ πιο βαρύ, περισσότερο απ’ όσο περίμενα. Είναι plate mounted, αντίθετα με το HHKB του οποίου οι διακόπτες είναι PCB mounted κι αποτελεί ακόμα ένα επιπλέον θετικό σημείο για το Leopold FC660C σε σχέση με την ποιότητα. Φυσικά, το να λυγίσει ούτε συζήτηση (σε λογικά πλαίσια πάντα), αφού η μεταλλική του πλακέτα το καθιστά πολύ ανθεκτικό.

Το πλαστικό, απ’ όπου είναι φτιαγμένο, είναι τρομερά καλής ποιότητας στην αφή, ενώ στην όψη σου δίνει την αίσθηση πως είναι μεταλλικό. Θεωρώ πως ίσως, είναι το καλύτερο ποιότητας πλαστικό πληκτρολόγιο που είχαμε μέχρι τώρα στη σελίδα μας.

Τα keycaps του είναι dye sublimated PBT, όπου είναι και η προσωπική μου επιλογή και τα οποία δεν θα άλλαζα με κάτι άλλο.

Οι διακόπτες όπως είπαμε, είναι της Topre. Βρίσκω τον ήχο “thock” πολύ πιο ικανοποιητικό από αυτόν του Realforce RGB, αλλά όχι με τόση μεγάλη διαφορά σε σχέση με το hhkb, όμως υπάρχει εμφανής διαφορά. Σε αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο τα υλικά κατασκευής του κάθε πληκτρολόγιου,  καθώς επίσης και η μεταλλική πλακέτα.

Έχουν αντίσταση 45g και όλη η αντίσταση, όπως σε όλους τους Topre διακόπτες είναι στην αρχή, ενώ μετέπειτα είναι λείοι.

Μπορείτε να τους ακούσετε εδώ:

Features

Σε αυτή την κατηγορία, κάποιος θα μπορούσε να πει πως το πληκτρολόγιο υστερεί. Διαφωνώ! Δεν προορίζεται για άτομα που θέλουν φωτισμό, αλλά ούτε και media/macro keys. Με το συγκεκριμένο πληρώνεις ποιότητα και τίποτα περισσότερο, όπως και τίποτα λιγότερο.

Όλες τις βασικές λειτουργίες θα τις δείτε, στην δεξιά μεριά του keyboard, αφού και το Fn βρίσκετε σε αυτή τη μεριά, όπου με αυτό το τρόπο γίνεται ευκολότερη η χρήση, μόνο με το ένα χέρι.

Ενώ στην αριστερή μεριά, έχουμε μόνο μια επιλογή επάνω στο πλήκτρο Q. Το οποίο το μόνο που κάνει είναι να αναβει το φωτάκι του πλήκτρου insert, ενεργοποιόντας έτσι το σύμβολο (`), που βρίσκεται επάνω στο Esc πλήκτρο, χωρίς να υπάρχει πλέον η ανάγκη να συνδυαστεί με το  πλήκτρο Fn, για να το χρησιμοποιήσετε.

Επίσης, η χρήση του FN με τα arrow keys αποτελούν τα home/end/pgup/pgdown, κάτι που δεν ανέφερε πουθενά στο φύλλο οδηγιών, κάνοντας την πλοήγηση με το ένα χέρι εξαιρετικά εύκολη.

Τέλος υπάρχουν οι Dip switches όπου:

  • ο πρώτος, αντιστρέφει το Ctrl με το Capslock
  • ο δεύτερος, αντιστρέφει το Win με Alt
  • ο τρίτος αντιστρέφει το Win με FN και
  • ο τέταρτος, απενεργοποιεί το Win key

Συμπέρασμα

Το Leopold FC660C είναι ένα καταπληκτικό, μίκρο πληκτρολόγιο για καθημερινή χρήση. Δεν έχει την δυσκολία εκμάθησης του HHKB, ενώ παράλληλα μπορείτε να το προσαρμόσετε όπως αρκιβώς εκείνο (ctrl-capslock αντιστροφή). Μεταξύ των δύο θα πρότεινα αυτό, κυρίως για κάποιον που θέλει ένα πληκτρολόγιο και για καθημερινή χρήση, αφού το δεύτερο πιστεύω πως η χρήση του είναι πιο συγκεκριμένη και ίσως πιο επαγγελματική.

Επίσης υπάρχουν παρόμοια μοντέλα της Leopold, με τη μόνη διαφορά πως έχουν cherry διακόπτες. Θεωρώ πως δεν αξίζει τόσο η αγορά τους, αφού αν προτιμάτε αυτού του είδους μηχανικών διακόπτων, τότε υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές μεταξύ των οποίων μπορείτε να διαλέξετε π.χ. το Pok3r, που είναι μια καταπληκτικη επιλογή, φτηνότερη, αλλά εξίσου καλής ποιότητας, αν όχι καλύτερης, λόγο και του μεταλικού case που διαθέτει.

Επιπλέον δεν θα το πρότεινα ούτε για παιχνίδια, όχι πως δεν γίνεται, αλλά επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και εδώ καλύτερες επιλογές. Για το λόγο αυτό θα το πρότεινα σε κάποιον μη-gamer, αλλά που να ασχολείται αρκετά με τη δακτυλογράφηση, επαγγελματικά ή όχι.
Το πληκτρολόγιο, όσον αφορά στο γράψιμο είναι απόλαυση, αφού μόλις το πήρα κάθησα τουλάχιστον για μια ώρα στο typeracer. Νομίζω πως αν το αγοράσετε, θα το ευχαριστηθείτε κι εσείς όσο κι εγώ.

[amazon box=”B00PINUGJO” template=”horizontal”]

1 Comments
Leave a response