Mechanical or not

Now Reading
Mechanical or not

Πολλοί θέλουν να μάθουν την απάντηση… Δυστυχώς όμως, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από ένα απλό ναι ή ένα απλό όχι. Μην ανησυχείτε όμως γι’ αυτό, αφού είμαστε εδώ, για να σας βοηθήσουμε στο να καταλήξετε αν αξίζει να πάρετε κάποιο mechanical keyboard ή όχι.

Για να καταλάβετε τη σπουδαιότητα των μηχανικών πληκτρολογίων, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν.

Όλοι καταλαβαίνουμε, ένα περίπου, τι συμβαίνει: πιέζουμε το πλήκτρο, καταχωρεί αυτό που πατήσαμε και το βλέπουμε στην οθόνη μας. Η μεγάλη διαφορά όμως, είναι το πώς το κατοχυρώνουν τα mechanical keyboards και πώς τα non-mechanical keyboards.

 

Τα συνηθισμένα πληκτρολόγια, μαζικής παραγωγής, διαθέτουν μία μεμβράνη ανάμεσα στα πλήκτρα και στην πλακέτα (στέλνει το σήμα στον υπολογιστή).

Όταν το πλήκτρο δεν είναι πατημένο (βλέπε αριστερό μέρος της εικόνας), το ρεύμα δεν μπορεί να περάσει επειδή υπάρχει κενό. Όταν όμως το πλήκτρο πατηθεί (βλέπε δεξί μέρος της εικόνας), τότε γεμίζει το κενό αυτό δημιουργώντας μια ένωση, επιτρέποντας έτσι στο ρεύμα να περάσει, με αποτέλεσμα η πλακέτα να καταχωρεί ποιο πλήκτρο πατήθηκε και να στέλνει την πληροφορία στον υπολογιστή.

Επομένως, το κάθε πλήκτρο έχει μόνο δυο θέσεις, την πάνω ή την κάτω, δηλαδή δεν υπάρχει ενδιάμεση θέση.

Στα μηχανικά πληκτρολόγια, το κάθε πλήκτρο έχει το δικό του μεταλλικό και πλαστικό keyswitch, όπου περιέχει το ελατήριο του, που ανάλογα με αυτό κατασκευάζονται τα χαρακτηριστικά του κάθε διακόπτη.

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, χρειάζονται λιγότερη απόσταση για να καταχωρήσουν το πάτημα ενός πλήκτρου.

Αυτό ονομάζεται actuation point, δηλαδή όσο πιο ψηλά βρίσκετε, τόσο λιγότερη απόσταση χρειάζεται για να πιεστεί το πλήκτρο, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η καταχώρηση.

Συνήθως, η όλη απόσταση που μπορεί να διανύσει το πλήκτρο είναι 4mm, κι αυτή δεν αλλάζει όσο κι αν είναι το actuation point.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το actuation point είναι 2mm και το πλήκτρο μπορεί να πατηθεί μέχρι τα 4mm. Αν πιέσουμε το πλήκτρο μέχρι τα 2mm, τότε μόνο εκεί θα γίνει η καταχώρηση. Ούτε στα 1.9mm, ούτε πέραν των 2mm.

Υπάρχουν 2 βασικές διαφορές στους διακόπτες: τα tactile  και τα linear.

Tactile είναι το feedback που σας δίνει το πλήκτρο, όταν φτάσει στο σημείο του actuation point.

Στα linear δεν υπάρχει αυτό το feedback, αφού το πάτημα είναι εντελώς γραμμικό.

Μπορείτε να δείτε τις διαφορές των διακοπτών MX Cherry εδώ.

Πλεονεκτήματα

Τα Mechanical Keyboards είναι θορυβώδη

Το πόσο θορυβώδη είναι, εξαρτάται φυσικά από το τι είδους διακόπτες έχετε. Στους περισσότερους αρέσει να είναι θορυβώδες το πληκτρολόγιο τους, αλλά στην περίπτωση που εσείς ή οι γύρω σας δεν θέλετε να ακούτε αυτόν τον ήχο, τότε υπάρχουν και αθόρυβοι διακόπτες.

 

Ταχύτητα γραφής

Θα γράφετε γρηγορότερα. Λόγω του ήχου που αναφέραμε παραπάνω, το tactile feedback συμβάλει στο ρυθμό, στην ταχύτητα και στην ακρίβεια σας. Το ίδιο ισχύει και για το gaming, αφού θα μπορείτε να παίζετε με ακρίβεια και ταχύτητα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που τόσοι pro players τα επιλέγουν.

 

Εμφάνιση και Εργονομία

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να προσαρμόσετε το μηχανικό πληκτρολόγιο σας, όπως μεταλλικές βάσεις, keycaps, καλώδια και διακόπτες.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες για την εργονομία των μηχανικών πληκτρολογίων, πολλοί κατασκευαστές είναι γνωστοί για τα πληκτρολόγια που διαθέτουν, σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα από τα συνηθισμένα full keyboards, όπως 10 keyless(TKL), 60%, split keyboards και διαφορετικά layouts(dvorak π.χ.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διευκόλυνση στην μεταφορά τους, στον τρόπο χρήσης και στην ευκολία γραψίματος, χάρη στη μείωση της απόστασης, που χρειάζεται να διανύσουν τα δάκτυλα για κάθε πλήκτρο.

 

Μακροζωία

Συγκριτικά με τα πληκτρολόγια μεμβράνης, τα μηχανικά πληκτρολόγια έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, γιατί είναι ανθεκτικότερα λόγω της ανώτερης ποιότητας κατασκευής, και το κάθε switch μπορεί να διαρκέσει για δεκάδες εκατομμύρια keystrokes. Στην χειρότερη περίπτωση που κάποιο χαλάσει, μπορείτε απλά να το αλλάξετε με σχεδόν μηδαμινό κόστος και δυσκολία.

Με όλα αυτά που προείπαμε, δεν σημαίνει πως τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι καλύτερα από τα πληκτρολόγια μεμβράνης. Δεν μπορούμε δηλαδή να θεωρήσουμε ότι η μεμβράνη είναι συνώνυμο της κακής ποιότητας, αλλά ούτε κι ότι τα mechanical είναι συνώνυμα της καλής ποιότητας..

Μέχρι τώρα έγινε μία αναφορά στα θετικά. Ποιά είναι τώρα τα αρνητικά;

Σημείωση: Τα αρνητικά τα συγκέντρωσα βάση των αρκετών συζητήσεων, που είχα τα τελευταία χρόνια, με γνωστούς και αγνώστους. Προσωπικά, διαφωνώ με όλα και θα σας εξηγήσω το γιατί, αλλά για να έχουμε μια πλήρη εικόνα πρέπει να αναφερθώ και σ’ αυτά.

1) Τιμή. Ένα πληκτρολόγιο καλής μάρκας κοστίζει τουλάχιστον μέχρι 250$. Είναι όντως πολλά λεφτά, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε ότι αγοράζετε ποιότητα, αφού θα πάρετε κάτι που θα σας κρατήσει για πολλά χρόνια. Ειδικά οι Power users που χρησιμοποιούν με τις ώρες τον υπολογιστή, το πληκτρολόγιο θεωρείται απαραίτητη επένδυση.

Αν και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αρκετά μοντέλα που ξεκινάνε από 50$, το θέμα τιμή δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο παλιά.

2) Βάρος.  Αν ταξιδεύετε συνεχώς, δεν θα θέλετε να κουβαλάτε επιπλέον κιλά, κι αυτό δυστυχώς δεν μπορείτε να το αποφύγεται με τα κλασσικά πληκτρολόγια μεμβράνης εξαιτίας του όγκου τους, που όσο ελαφριά κι αν είναι, έχετε ολόκληρο πληκτρολόγιο να κουβαλήσετε. Ευτυχώς, όσον αφορά τα mechanical keyboards υπάρχουν επιλογές μέχρι και 40% μικρότερα, οπότε δεν υπάρχει θέμα μετακίνησης και βάρους.

Τώρα, αν κάποιος δεν το θέλει για να ταξιδεύει αλλά θα το έχει πάντα στο ίδιο μέρος, εγώ προσωπικά θεωρώ το βάρος = σταθερότητα + ποιότητα κατασκευής.

3) Θόρυβος. Όπως είπαμε πιο πάνω, υπάρχουν και αθόρυβα μηχανικά πληκτρολόγια, αν και η μισή χαρά για πολλούς είναι ο ήχος που κάνουν. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου το γύρω περιβάλλον μπορεί να ενοχλείτε. Μεγάλο ρόλο παίζει ο χώρος όπου σκοπεύετε να το χρησιμοποιείτε, αν θα είναι γραφείο, σπίτι κτλ.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο στα αρνητικά αυτά σημεία, άλλωστε ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες και θέλω, κι αν τυχόν διαφωνείτε με κάτι από αυτά θα ήθελα πολύ να το ακούσω. Τα σχόλια σας μπορείτε να τα γράψετε παρακάτω.

Comments
Leave a response